15 NAJBOLJŠIH ŽIVIL ZA IZGOREVANJE MAŠČOBE
Založi svoj hladilnik in shrambo s super živili.
OREHI
Vsakodnevno uživanje orehov lahko pomaga pri ohranjanju idealne telesne mase in izgubi odvečne maščobe okrog pasu. Ta maščoba je za naše zdravje tudi najnevarnejša, saj gre za tako imenovano visceralno maščobo.
INGVER
Ingverjev koren vsebuje lastnosti, ki zvišujejo pH želodca in spodbujajo aktivnosti prebavnih encimov. Prebavni sistem deluje bolje in pomaga zmanjšati težo hitreje.
OVSENI KOSMIČI
Ovseni kosmiči so polni vlaknin, zaradi česar so idealno živilo za hujšanje, saj nam dajejo občutek sitosti za dalj časa. Po zaslugi balastnih snovi in nenasičenih maščobnih kislin v ovsenem zrnu zmanjšujejo raven skupnega holesterola v krvi.
AVOKADO
Bogat je z mononasičenimi maščobami, ki se hitro porabijo za energijo. Vsebuje veliko kalija in pomaga uravnotežiti življenjsko pomembno razmerje med kalijem in natrijem. Vsebuje še vitamin E, vitamine iz skupine B, folno kislino in vlaknine.
LOSOS
Losos je najbolj bogat vir omega 3 in maščobnih kislin, ki pozitivno delujejo na srčno-žilni sistem. Vsebuje maščobe in beljakovine, katere se absorbirajo veliko boljše kot pa meso živali (za 98%) in je lažje prebavljivo.
SOJA
Je beljakovinsko bogato živilo, ki vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in vitamin B12. Pomaga nam pri izgubi maščobe, zavira apetit in s tem posledično vnos kalorij.
VODA
Voda je naš najboljši zaveznik v boju proti telesni maščobi. Študije so pokazale, da če spijemo dva kozarca mrzle vode na dan lahko pospeši metabolizem za 30%.
LANENA SEMENA
Lanena semena so zdrava, pospešijo prebavo in so bogate z omega 3 kislino. Lahko jih dodamo solati, jogurtu.. Prav tako so koristne za kožo, zato se pogosto uporabljajo v kozmetiki.
GRENIVKA
Topi maščobe in vzpostavlja ravnovesje v celotnem prebavnem traktu. Grenivka ima nizek glikemični indeks in to je eden izmed glavnih razlogov zaradi česar je vse bolj znana pri hujšanju.
MED
Ja, je sladkor, vendar ima zelo nizek glikemični indeks. Z uživanjem rafiniranega sladkorja boste pridobili na telesni teži, ne samo zaradi kaloričnosti ampak tudi, ker pri razgradnji sladkorja telo porablja vitamine in minerale. Z uživanjem medu, ki vsebuje veliko hranljivih snovi bo učinek nasproten, hujšanje bo pa učinkovitejše.
ARAŠIDOVO MASLO
Arašidovo maslo je energijska hrana, ki vsebuje veliko maščob, predvsem nenasičenih, in okoli 25% beljakovin. Štiri žlice arašidovega masla na teden zmanjšujejo tveganje za pojav debelosti.
JAJCA
Jajca nam dajo občutek sitosti za dalj časa in vsebujejo veliko beljakovin. Raziskave so pokazale, da tisti, ki imajo za zajtrk jajca so dlje časa siti in so izgubili dvakrat več teže, kot tisti, ki so za zajtrk jedli sendvič.
ČILI
Čili vsebuje kemično snov kapsaicin, ki daje čiliju značilno pikantnost. Kapsaicin v telesu stimulira naravne procese pretvarjanja zaužite hrane neposredno v toploto. Kar pomeni, da naše telo kalorij ne shranjuje, temveč jih avtomatično ”kuri’. Učinek čilija pri izgubljanju kilogramov je enak 25-minutnemu teku ali 80-minutni hoji. Vendar pozor, zaradi pekočosti, se ga ne sme, niti ne more jesti v večjih količinah.
BROKOLI
Je poln vlaknin, ne vsebuje veliko kalorij in preprečuje raka. Ima sposobnost, da hitro in za dalj časa odpravi lakoto.
OLIVNO OLJE
Tako kot avokado, tudi olivno olje ima mononenasičene maščobe. Vsebuje pravo kombinacijo antioksidantov, ki znižuje nevarni holesterol, dobri holesterol pa ostane nedotaknjeni.