ALI JE LAHKO PREVEČ BELJAKOVIN – 2.del
Preberi prvi del članka, da izveš koliko beljakovin na dan moraš zaužiti.
Niso vse beljakovine enake
Nekatere beljakovine se presnavljajo hitreje, druge počasneje. Razlika je, če pojemo beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora. Pomembno je, da pojemo visoko kvalitetne beljakovine. Najboljši viri visoko kvalitetnih beljakovin so piščanec, riba, jajce, mleko in mlečni izdelki. Posameznikom, ki potrebujejo dnevno večje količine beljakovin, kot jih lahko skozi normalno prehrano dobijo, pa je priporočeno, da beljakovine zaužijejo z dodatki, kot so sirotka, kazein, mlečne beljakovine ali jajčne beljakovine.
Posledice uživanja prevelikih količin beljakovin
- Vpliv na ledvice: Preveč beljakovin lahko negativno vpliva na delovanje vaših ledvic. Ko zaužijemo prevelik del beljakovin, naše ledvice niso pripravljene na takšno količino in preprosto povedano, nimajo pojma kaj naj z vsemi odvečnimi beljakovinami počnejo. Da se v telesu nebi nabrali presežki deleža dušika, ledvice povzročijo, da beljakovine skozi urin izločimo. Mogoče torej razlog za vaše pogosto obiskovanje stranišča ni le to, da popijete ogromne količine vode, ampak tudi, da jeste preveč beljakovin.
- Kalcij: Malo večji problem pri zaužitju preveč beljakovin se pojavi v naših kosteh. Ko telo prebavlja beljakovine, si za absorbcijo aminokislin pomaga s kalcijem. Če je beljakovin v našem telesu preveč, kalcija za vse te beljakovine ni dovolj, in potem kalcij, ki ga s prehrano vnesemo v svoje telo, ni zmožen opraviti vsega svojega dela. Zaradi tega si telo kalcij “izposodi” iz tvojih kosti. Dolgoročno to za kosti nikakor ni dobro.
- Napihnjenost: Visoko-beljakovinske diete in načini prehranjevanja pogosto pomenijo, da na račun velikih količin beljakovin v svoje telo ne vnesemo dovolj vlaknin. V tem primeru je zelo verjetno, da bo prišlo do napihnjenosti in neprijetnih občutkov v trebuhu.
Negativnih posledic je seveda še več, zaradi tega je pomembno, da imamo mero pri vseh hranilnih vrednostih. Pomembna je uravnotežena prehrana, dovolj vode in vlaknin.