AMINOKISLINE
Veliko ljudi, ki redno obiskuje fitnes ve zelo malo i izgradnji mišic in s tem tudi o aminokislinah in proteinih, in kakšen doprinos imajo pri končnih rezultatih oziroma zakaj so sploh potrebni.
Aminokisline so gradniki beljakovin in mišic.
Imajo pa velik vpliv tudi na:
- človeško psihološko energijo
- regeneracijo po športu
- pozitivno razpoloženje
- delovanje možganov
- delovanje in regeneracijo mišic in moči
- pomaga pri izgubi maščob
Obstaja 23 različnih aminokislin, vendar zgolj 9 je tistih, ki jih nujno potrebujemo-esencialnih. Ostale telo sintetizira z vnosom druge hrane.
Amlinokisline in body-building
Vadba, hormoni in pravilna prehrana bo povzročila rast naših mišic. Največjo vlogo pri tem pa bodo igrale aminokisline, še posebej BCAA (levcin, izolevcin, in valin). Najbolj primeren čas za konzumiranje aminokislin je takoj po našem treningu, saj so takrat naše mišice najbolj dovzetne za vsa hranila in naš pretok krvi skozi mišice je še vedno visok. Aminokisline so vedno kot dodatek k beljakovinskemu obroku po treningu. Najbolj primerni so mlečni proteini.
Prednosti:
- Pomaga pri okrevanju mišic po treningu
- Poveča raven testosterona in s tem pripomore k lažji in večji rasti mišic
- Povečuje mišično maso
- Zatira apetit, zato je primeren za diete poklicnih body builder-jev tik pred tekmovanji. Prav tako pa s pomočjo aminokislin lahko uravnavamo kalorijski vnos hranil, da ne posegamo po hrani po nepotrebnem, zgolj zato ker so lačne naše oči
- V kombinaciji z kreatinom lahko zagotavljajo tudi vir energije in moči
- Aminokislina metionin in glutamin pomagata tudi pri transportu maščob po telesu in ih usmerjata direktno v energijo
Vsi pa vemo, da je včasih izredno težko pojesti in stlačiti polnovredni obrok med vse naše dnevne aktivnosti. Aminokisline lahko zmešano zgolj z vodo in to bo hitra, učinkovita regeneracija takoj po vašem treningu, vse dokler ne zaužijete primernega obroka. Morate pa vedeti, da aminokisline niso nadomestek za uravnotežen obrok. Lahko le služijo kot regeneracija po treningu ali kot medobrok, ki daje „gorivo“ vašemu telesu.Prav tako pa naslednjič ko bomo pripravljali obrok položimo nekaj pozornosti tudi aminokislinam, ne le številu kalorij in maščob.