ARAŠIDOVO MASLO
Iz ameriških filmov je vsak izmed nas že slišal za famozni „peanut butter and jelly“ sendvič. Verjetno si ga tudi že poskusil.
Naj ti povem, da je arašidovo maslo samo po sebi izredno zdravo.
Tukaj je nekaj razlogov zakaj je temu tako:
Pomaga pri izgubi telesne teže.
Vsebuje namreč veliko vlaknin in beljakovin. Ti dve sestavini te napolnita in poskrbita, da boš ostal sit dlje časa. Tako boš pojedel manj. Prav tako ni nič narobe s tem, da poližeš arašidovo maslo iz žlice. Seveda govorimo o zmernih količinah. Vsebuje namreč veliko zdravih maščob in s tem pomaga zavirati apetit.
Vsebuje veliko hranilnih snovi.
Arašidovo maslo je močan antioksidant, vsebuje veliko vitamina E, vitamina B6, magnezija ter kalija. Zato je izredno dober za krepitev kosti in imunskega sistema. Ljudje, ki pojedo veliko arašidov in arašidovega masla imajo zmanjšano tveganje za bolezni srca, sladkorne bolezni in drugih kroničnih obolenj.
Po raziskavah objavljenih v Journal of American Medical Association je uživanje arašidovega masla vsaj 5x na teden, zmanjšalo tveganje za razvoj sladkorne bolezni za kar 30%.
Kako izbrati najboljšega?
Pri večini vrst masla štejejo maščobe in število kalorij, ampak tukaj so še druge stvari na katere moraš biti pozoren, ko kupuješ arašidovo maslo, zato da bo le-to res kvalitetno.
Vsebuje naj natrij, vendar ne preveč, saj lahko zbije okus samega arašida. Tovrstno maslo naj bi vsebovalo približno 40-250 mg natrija. Prav tako šteje sladkor. Previden bodi, da ga ne vsebuje preveč, še bolje pa je, če ga sploh ne vsebuje. Je pa res, da sladkor doda pristen okus samemu maslu. Zato se moraš navaditi na sprecifičen okus, če boš kupil arašidovo maslo popolnoma brez sladkorja. Seveda pa je takšno najboljše za tvoje zdravje.