BOŽANSKA ČOKOLADNA KREMA
Če si že večkrat pomislil na to kako odlično bi bilo, če bi obstajala zdrava verzija čokoladne kreme, ki bi jo lahko uporabil v svojih receptih za sladice ali pa kar tako, potem naj ti polepšamo dan!
Pred tabo je recept za popolnoma zdravo, „skinny“ verzijo čokoladne kreme. Ob tem pa naj poudarimo, da se sploh ne okuša, da je zdrava in da je narejena celo brez glavne sestavine – čokolade! Kako je to mogoče? Beri dalje…
SESTAVINE:
• 1 zrel avokado
• 1 velika banana
• 1 žlica pravega kakava
• 1 žlica medu/sladila
POSTOPEK:
Najprej prereži avokado na pol in odstrani koščico, ter nato še olup. Nareži ga in ga daj v blender. Dodaj še banano, žlico pravega kakava in po želji še žlico medu ali sladila, če ti je zmes premalo sladka. Predlagam, da najprej zmešaš vse sestavine brez sladila, saj je zmes že sama po sebi kar sladka. Maso mešaj tako dolgo, dokler ne dobiš goste gladke zmesi. Za par ur maso postavi v hladilnik in se z njo poigraj v najrazličnejših receptih.
Uporabiš jo lahko za razne sladice, kot puding, za zajtrk, malico,…
ZAKAJ JE TA KREMA ZDRAVA?
Ob samem sladkanju boš hkrati v svoje telo vnesel sestavine, ki so odlične za tvoje zdravje in fit postavo .
Banane
So odlličen izvor energije, vsebujejo veliko vitamina B6, mangana, vitamina C, vlaken, kalija. Srednje velika zrela banana vsebuje okrog 105 kalorij. Kljub vsebnosti ogljikovih hidratov in naravnega sladkorja, pa so banane več kot priporočljive za uživanje, saj glede na svoj GI, ne povzročijo velike spremembe v nivoju krvnega sladkorja.
Avokado
Avokado vsebuje pantotensko kislino, vlakna, vitamin K, B6, E, kalij, vitamin C, hkrati pa ima približno 150g zrelega avokada 240 kalorij, GI le-tega pa je prav tako nizek. Ob vseh nutrientih, ki jih vsebuje avokado, pa ti ta sadež omogoča nadzor nad krvnim sladkorjem, regulacijo inzulina, nadzor telesne teže, več kot izkazal se je tudi pri ljudeh, ki so se trudili izgubiti težo. Poln je tudi antioksidantov, proti-vnetnih nutrientov, prav tako pa pripomore k zdravju srca.
Pravi kakav
Razlika med tem surovim (pravim) kakavom, ki se ga ljudem priporoča, ter med tistim „navadnim“, ki je vsem tako dobro poznan je ta, da je pravi kakav pridobljen s hladnim stiskanjem, še ne praženih kakavovih semen. Sladek kakav pa je narejen iz semen, ki so bila pražena na visokih temperaturah, kar pa na žalost spremeni njihovo molekularno sestavo. Uživanje pravega kakava pomaga pri nadzoru nad krvnim sladkorjem, obvaruje celice pred poškodbami, njegovo uživanje je koristno pri srčnih boleznih, zmanjšuje tveganje za srčno kap, zmanjšuje krvni pritisk, pravi kakav pa je bogat v mineralih kot so: magnezij, kalij, kalcij, cink, mangan.
Zato pa hitro v kuhinjo in pripravi to slastno kremo, mi pa v lov za še več odličnimi recepti! Pa dober tek 😉