BOŽIČNI MEDENJAKI BREZ SLADKORJA
Božični prazniki brez medenjakov? Ne bo šlo. Pripravili smo zdravo različico recepta brez dodanega sladkorja. Medenjake lahko okrasite z brezkaloričnim MySyrupom po vaši izbiri.
Sestavine:
- 4 lončki mandljeve moke
- 1 lonček nadomestka sladkorja (lahko uporabite Stevio v manjših količinah)
- 1/4 lončka kokosove moke
- 2 žlici mletega ingverja
- 1 žlica cimeta
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička ksantan gume
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke mletih klinčkov
- 2 veliki jajci
- 1/4 lončka kokosovega olja
- 2 žlici meda
- 1 žlica valinijevega ekstrata
Navodila za pripravo:
- Pečico segrejemo na 140°C in na pekač položimo papir za peko.
- V večji posodi zmešamo skupaj mandljevo moko, izbrano sladilo, kokosovo moko, ingver, cimet, pecilni prašek, ksantan gumo, sol in klinčke v prahu.
- Dodamo jajca, kokosovo olje, med in vanilijev ekstrat. Mešamo, dokler mešanica ne postane bolj enotna zmes.
- Mešanico razdelimo na dva dela. Prvo polovico porazdelimo na papir za peko, nato damo čez maso še en papir za peko in uporabimo valjček, da maso enakomerno razvaljamo do debeline približno 0,7cm.
- Uporabimo modele za kekse, da izrežemo medenjake, ki jih prelagamo na papir za peko.
- Iz ostanka mase spet pripravimo novo maso, ki jo razvaljamo in iz nje z modelčki za kekse oblikujemo nove medenjake.
- Enako ponovimo tudi z drugo polovico mase.
- Pečemo 20 minut, ali dokler medenjaki ne dobijo lepe zlato-rjave barve. Vzamemo iz pečice in pustimo 5 minut, da se strdijo.