ČIČERIKA – VIR OGLJIKOVIH HIDRATOV
Čičerika je ena izmed živil, ki so na seznamu tistih, ki bi morale biti redno na tvojem krožniku! Čičerika je odličen vir ogljikovih hidratov in je odlična za tiste, ki želijo ostati fit.
Na enostaven način umesti čičeriko v svojo prehrano in jo uporabljaj namesto riža in žitaric. Ta vsestranski sadež vsebuje 45g počasi absorbirajočih ogljikovih hidratov na skodelico, ob tem pa tudi 12g vlaknin. Čičerika je ob tem tudi bogata z minerali kot so mangan, fosfor, železo, magnezij, kalcij,… V vitaminski sestavi pa prevladuje vitamin B.
Je zelo pogosta sestavina v vegeterijanski prehrani, zaradi svoje kremaste strukture pa je odličen izbor za pripravo različnih omak – od katerih pa je zagotovo najbolj poznan hummus. Hummus lahko enostavno pripraviš doma in ga kombiniraš z različnimi variantami kruha, tortiljami in z raznimi prigrizki. Čičerika ima neomejen čas uporabe. Dlje časa kot jo imamo doma, le nekoliko dlje jo bomo morali kuhati, da bi dosegli želeno mehkost.
KAKO PRIPRAVITI HUMMUS?
SESTAVINE:
- 300g čičerike
- 4-5 žlic sezamovega namaza
- 4 stroki česna
- Deci in pol limoninega soka
- Sveža meta
PRIPRAVA:
- Čičeriko pred samo pripravo namoči v slano vodo – najbolje čez noč.
- Namočeno čičeriko kuhaj 25 minut, v vodo pa dodaj olivno olje in lovorjev list. Pred koncem posoli.
- Precedi in shrani tekočino v kateri si kuhal čičeriko. Po tem, ko ločiš čičeriko od tekočine, zmiksaj čičeriko in postopoma dodajaj tekočino v kateri si jo kuhal. Tako boš dobil fino in gladko kremo.
- Česen z nekoliko soli, sekljaj tako dolgo dokler ne dobiš kremaste strukture. V drugi posodi pomešaj sezamov namaz z limoninim sokom. Po želji lahko dodaš vodo v kateri se je kuhala čičerika.
- Vse sestavine premešaj v eni posodi in posoli po okusu. Če je potrebno dodatno začiniti, ponovi proces s sezamovim namazom in limoninim sokom.
Uživaj v hummusu in dober tek!