ČIČERIKIN BURGER – FALAFEL
FALAFEL ALI ČIČERIKIN HAMBURGER
Čičerika je hrana, ki ni najbolj tipična za naše kuhinje in kljub temu, da spada med najbolj zdrava živila na svetu, je večini še vedno nepoznana. Čičerika vsebuje ogromno beljakovin, železa, vlaknin in kalcija, kar je odlično za vse, še posebej za vegeterijance!
HAMBURGER POLN BELJAKOVIN IN VLAKNIN
SESTAVINE:
Burger:
- 2 konzervi čičerike (800g)
- 1 šop svežega peteršilja
- Česen – 5 strokov ali 2-3 žličke prahu
- 2 limoni
- 3 žličke kumine
- 1 skodelica mandljeve moke
- Pol skodelice parmezana
- Sol in poper
- Olivno olje
Preliv:
- Grški jogurt ali kisla smetana
- Limona
- Olivno olje
- Čili, sol, poper, drobnjak, češnjev paradižnik
PRIPRAVA:
- V multipraktik daj peteršilj, limonin sok, kumino in ščepec soli, ter popra. Sestavine v multipraktiku dobro premešaj. Nato mešanici dodaj čičeriko in miksaj, dokler ne dobiš dobro povezane zmesi (Morda bodo ostali še kakšni večji koščki čičerike, vendar naj te to ne skrbi).
- Dodaj mandljevo moko in parmezan, premešaj in poskusi. Začini po okusu. Iz mase oblikuj 6-8 burgerjev.
- Lahko jih pripraviš takoj ali pa jih zamrzneš in pripraviš drug dan.
- Zagrej pečico na 200°C.
- Burgerje najprej prepeči v ponvi na olivnem olju – okrog 3 minute na vsaki strani. Za tem pa jih premesti na namaščen peki papir in peči v pečici približno 30 minut.
Med tem, ko se burgerji pečejo v pečici pripravi preliv iz grškega jogurta/kisle smetane in ga začini po želji. Mi smo uporabili limonin sok, olivno olje, sol, poper, čili, svež drobnjak, česen, kateri se odlično kombinirajo s temi burgerji!
Zraven omake, pa lahko burgerje postrežeš v topli tortilji, ob kateri postrežeš še razno zelenjavo – čebula, paradižnik, kumare, zelena solata itd.
UPORABI SVOJO DOMIŠLJIJO in uživaj v noro zdravem receptu!