ČOKOLADNI PRALINE Z DATLJI IN FIGAMI – VEGANSKO
V čokoladnih pralinejih se nahajajo ogromne količine dodanega sladkorja. A vseeno, okus je božanski in občasno je prav, da si privoščimo razvajanje naših brbončic. A ni nujno, da to počnemo na nezdravi način – za vas imamo recept za čokoladne praline, ki so popolnoma brez dodanega sladkorja. Dodali ne bomo niti 1 samo žličko sladkorja.
Potrebujemo:
- 150g datljev, brez koščic
- 1 žlica kokosovega olja
- 1/4 lončka vroče vode
- 150g suhih fig, narezanih na polovičke ali četrtine
- 1/4 lončka bučnih semen
- 1/2 lončka ameriških orehov (lahko tudi katerih drugih oreščkov)
- 1/2 lončka mandlejvega mleka
- 1/4 lončka kakava v prahu
- 1 žlica kakava v prahu
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
Postopek priprave:
- Datlje namakamo v vodi 30 minut. Vode po namakanju ne zavrzite takoj.
- Medtem prepražimo bučna semena in ameriške orehe na malo kokosovega olja v ponvi.
- V blenderju zmiksamo datlje, fige, bučna semena, ameriške orehe, mandljevo mleko, 1/4 lončka kakava v prahu in vanilijev ektrakt. Če je mešanica presuha, lahko dodamo malo vode, ki nam je ostala od namakanja datljev.
- Iz mešanice oblikujemo 30 kroglic, ki jih povaljamo še v preostali 1 žlici kakava v prahu (oz. kolikor bomo pač potrebovali).
- Kroglice hranimo v hladilniku v tesno zaprti posodi.
Namesto v kakavu v prahu, lahko kroglice povaljamo tudi v kokosu.
Hranilne vrednosti (za 1 kroglico):
- 69kcal
- 1g beljakovin
- 3g maščobe
- 10g ogljikovih hidratov
- 2g vlaknin