GET FIT BEFORE XMAS – IZZIV 10 – KOKICE, DA ALI NE?
10. IZZIV GET FIT BEFORE CHRISTMAS – KOKICE, DA ALI NE?
Današnji izziv je mogoče malo neobičajen – našli bomo prigrizek, ki si ga lahko privoščimo brez slabe vesti.
Zadnje čase so precej popularne kokice. Eni se strinjajo, da so zdrave, spet drugi “ne nasedajo” tako hitro in želijo iz celotne zadeve diplomirati. Med slednje sodimo mi, in predstavljamo vam povzetek naših spoznanj, ki vam bo pomagal pri odločitvi o tem, ali so kokice res dober prigrizek.
Prva dobra stvar pri kokicah so vlaknine. Kokice so bogati vir vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, hkrati pa so prigrizek, ki ne bo povzročil naglega porasta in padca sladkorja v krvi.
Najboljše kokice so tiste, ki si jih pripravimo sami doma. Pripravimo jih z malo kokosovega olja in dodamo začimbe po okusu.
Zakaj so kokice dobre?
- Visoki delež vlaknin.
- Dobre hranilne vrednosti. Kokice imajo celo nekaj beljakovin, in sicer v 30g serviranju (približno 3 lončki) dobimo 4 grame beljakovin in le 110 kcal.
- Antioksidanti. Kokice so zelo dober vir polifenolov, antioksidantov, ki jih najdemo v jagodičevju in jih povezujemo z zdravjem srca in zmanjšanim tveganjem za razvoj raka.
- Nizka kalorična vrednost. Prigrizek, poln zraka, ki si ga lahko privoščimo “več”, a je na koncu skupna kalorična vrednost celega obroka še zmeraj okrog 100kcal za 3 lončke.
Kaj pa tiste kokice, ki jih ne pripravimo sami?
Preden se odločimo za nakup kokic, preverimo sestavine. Če vidimo delno hidrogenirana olja, velike količine sladkorja in maščobe, umetna sladila, dodatke in barvila, raje kokice odložimo in poiščimo nekaj drugega.
Kokice iz mikrovalovne pečice tudi niso najboljša izbira. Poleg velikih količin soli in palminega olja, te kokice vsebujejo diacetil, ki lahko v primerih izpostavljenega inhaliranja te snovi povzroči bolezen “popcorn lung”. Najbolj so tej bolezni izpostavljeni zaposleni, ki delajo v obratih podjetij za polnjenje koruze v embalaže kokic. Večina podjetij je zato preklopila na druge sestavine, a ker so te sestavine na embalaži označene le kot “umetne arome”, je še zmeraj bolje, da se teh kokic izogibamo.
Če ste bolj lene narave, poiščite v trgovinah kokice, ki so brez umetnih sestavin, brez GSO in z naravnimi aromami. Mogoče boste za te kokice odšteli malo več denarja, a se lahko posladkate z njimi brez slabega občutka.