Napihnjenost je pogosta posledica nepravilne izbire hrane ali le nepravilnega časa zaužitja določene hrane. V članku ti predstavljamo, katere jedi so možen vzrok tega, da tvoj trebuh zjutraj in zvečer nikakor ni iste velikosti.
1. Brokoli, zelje, ohrovt
Ta zelenjava vsebuje rafinozo – sladkor, ki ostane v telesu neprebavljen, dokler ga bakterija v tvojem črevesju ne fermentira, pri čemer se sprošča plin in to pri tebi povzroči napihnjenost. Ampak to ne pomeni, da moraš to zelenjavo popolnoma izključiti iz svojega jedilnika. Če boš v telo vnesel/vnesla dovolj hrane, ki je bogata v vlakninah, boš svoj prebavni sisem okrepil/a in se bo ta lažje boril proti napihnjenosti.
Še vedno torej lahko ješ zeleno zelenjavo, ampak za začetek zmanjšaj porcije. Pomaga tudi, če zelenjavo dušiš ali kuhaš.
2. Stročnice
To verjetno ni novost zate. Fižol, leča, soja, grah – nočna mora vseh, ki nimajo vsemogočnega prebavnega sistema. Stročnice so polne dobrih proteinov, ampak hkrati vsebujejo tudi sladkorje in vlaknine, ki jih naše telo ne more absorbirati. Ko stročnice pridejo v našem telesu do debelega črevesa, se začnejo bakterije črevesja hraniti z njimi. To povzroči napihnjenost. Če želiš telo bolj navaditi na stročnice, jih uživaj v kombinaciji z lahko prebavljivimi polnozrnatimi živili – kvinoja in polnozrnati riž.
3. Mleko
Če se po skledi ovsenih kosmičev z mlekom ali po zaužitju sira počutiš napihnjeno, obstaja verjetnost, da si laktozo-intoleranten. To pomeni, da v tvojem telesu primanjkuje encimov, ki razgrajujejo laktozo (sladkor, ki se nahaja v mlečnih izdelkih). To povzroča pline v prebavnem traktu, ki vodijo v napihnjenost.
V trgovini poskusi kupiti mleko in mlečne izdelke brez laktoze in preveri, če je res to vzrok za tvojo napihnjenost.
Jabolka vsebujejo veliko vlaknin, a po drugi strani so bogate tudi s sladkorji (fruktoza in sorbitol), ki jih številni ljudje ne tolerirajo najbolje. Kot rezultat se seveda pojavijo plini in napihnjenost.
Ampak, tudi nad jabolki ni potrebno takoj obupati. Eno jabolko vsebuje v povprečju kar 4,5g beljakovin in 10% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Da ti jabolko nebi povzročalo tako velikih težav, ga poskusi jesti ločeno od ostalih obrokov. To pomeni, da pred in po jabolku nekaj časa ne ješ nič. Če ga poješ po kosilu, bo jabolko pristalo na vrhu celotnega obroka, in ker se razgradi hitreje kot ostala težja hrana, bo fermentiralo in “čakalo na izločanje”. Posledično … ja, spet napihnjenost.Nekaterim dela probleme tudi kakšno drugo sadje, med “znanimi napihovalkami” so hruške, breskve in slive.te
Preberi pa še ČLANEK o hrani, ki napihnjenost pomaga zmanjšati ali odpraviti.