IMAJO POGREVANI OSTANKI HRANE SPLOH KAJ VITAMINOV?
Ste se kdaj vprašali, kako zdravo je, da hrano, ki ostane od kosila ali večerje, damo v hladilnik in naslednji dan v službi/šoli pojemo? Se tako ohranijo vse zdrave hranilne snovi, vitamini in minerali, ali jemo le “prazno hrano”?
Za mnoge predstavljajo ostanki hrane način, kako v telo vnesejo zdrave obroke med službenim časom, poleg tega pa je tudi odličen način kako prihraniti denar. Danes zvečer skuhamo malo več za večerjo in jutrišnje kosilo je pripravljeno. Kako zdravo/škodljivo pa je takšno ravnanje? In ali je boljše, če ostanke hrane pogrejemo v pečici ali mikrovalovni pečici?
Za mnoge presenetljivo, ampak tokrat zmaga mikrovalnovna pečica. Če jo uporabimo za pogrevanje ostankov hrane, tako ohranimo največji del vitaminov in mineralov. Še vedno se del vitaminov pri obdelovanju na visokih temperaturah izgubi (predvsem vitamina B in C), ampak mikrovalovna pečica bo to izgubo obdržala na minimumu.
Nekatera hranila (vitamin C) se bodo res izgubila, neglede na to, na kakšen način bomo hrano ponovno pogreli, ampak pogrevanje v mikrovalovni pečici poteka dosti manj časa, s tem pa se tudi ohrani večji del hranilnih vrednosti.
Še vedno je boljše, da si vnaprej pripravite obroke in jeste naslednji dan, kot pa, da se namesto zdravih ostankov poslužujete fast food-a, visokokaloričnih obrokov iz pekarn ali pa sladkarij in neskončnih količin ostalih prigrizkov. Pazite le, da boste s hrano pravilno ravnali. To pomeni, da ko skuhamo, hrano premestimo iz vroče ponve/lonca v drugo posodo, kjer se bo hrana hitreje ohladila. Takoj, ko se ohladi, jo damo v zaprti posodi v hladilnik. Pri ponovnem pogrevanju ima hrana vsakič manj dobrih hranilnih snovi, zato hrano ponovno pogrejte le enkrat.
Hrana, ki ni varna za zauživanje pri ponovnem pogrevanju:
- špinača
- jajca
- krompir
- riž
- gobe
- piščanec