KAJ JE BOLJ ZDRAVO – KOZAREC RDEČEGA VINA ALI BROWNIE?
Izguba telesne maščobe ni mačji kašelj. Priznajmo, težko je. Prav mučno vmes. In če hočemo vztrajati v naši misiji, je edino zdravo ravnanje, da si vmes privoščimo hrano, ki je dobra predvsem za našo dušo – da ne ponorimo in ne izgubimo živcev.
Mi smo se poglobili v to, ali je bolje, če se razvajamo s čokoladnim browniejem ali s kozarcem rdečega vina.
Čokoladni brownie
Dobra novica: čokolada ima določene zdrave koristi za naše telo. Kakavovi flavanoidi so koristni za zdravje srca, pomagajo nam znižati krvni pritisk in delež maščobnih celic v krvi. Ampak, ne veselimo se prehitro. Browniji so polni sladkorja, v povprečnem kosu dobimo 14g sladkorja. Posladek spada med visoko procesirano hrano, zato izgubi skoraj vse dobre hranilne vrednosti, ki nam jih temna čokolada običajno nudi. Običajno ima brownie približno 130-150kcal, 14g sladkorja, 22g ogljikovih hidratov, 5g maščob in manj kot 2g beljakovin. Ni ravno najboljše za nekoga, ki si želi izgubiti telesno maščobo, se strinjate?
Kaj pa vino?
Seveda, govorimo o rdečem vinu. V zdravih merah ima rdeče vino določene koristi za nas. Vsebuje polifenole, ki so močni antioksidanti in ugodno vplivajo na naš imunski sistem. Rdeče vino pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, pomaga tudi pri zniževanju deleža slabega holesterola v krvi, znižuje krvni pritisk, izboljšuje spomin in se celo bori proti rakastim obolenjem. Ni slabo za nekaj, kar nam polepša večer ali naporen konec tedna, ne? Kozarec rdečega vina vsebuje 125kalorij, manj kot 2g sladkorja in nič maščob.
Kaj torej izbrati?
Naš zmagovalec je vsekakor vino. Pa tudi če pomislimo bolj “objektivno”, kozarec vina lahko pijemo dlje časa, kot traja, da pojemo ta en mali košček brownieja. Ampak, če se vam že celi teden lušta nekaj sladkega in čokoladnega, vam niti kozarec rdečega vina ne bo odvzel te želje. Na koncu boste končali z vinom in browniejem skupaj. Zato raje poslušajte svoje srce in se prekršite s tistim, kar si tisti trenutek najbolj želite. Zmagovalna kombinacija bi lahko bila kozarec vina in vrstica temne čokolade, ki ima vsaj 70% kakava.