KAJ JE BOLJŠE: MORSKA, HIMALAJSKA ALI NAMIZNA SOL?
Ste se kdaj vprašali, kakšno sol uporabljate za kuhanje?
Katera je boljša? Ljudje, ki imajo probleme s ščitnico, so definitivno razmišljali vsaj nekaj v tej smeri.
Skoraj v vsako jed spada ta dodatek, ki naredi čudež tudi iz najbolj nerodnih kuharjev. Vsaka jed dobi boljši okus, in pri nekaterih je kar problem, da nebi prekoračili dnevno priporočljivih količin soli. Ta je, naj povemo, približno 1 žlička soli na dan. Večino tega ljudje zaužijemo s predelano hrano in to je glavni razlog, zakaj je sol “slaba”. Drugi razlog pa je, da jo povezujejo s povišanim krvnim pritiskom. Ampak najnovejša spoznanja pravijo, da je sol škodljiva le za tiste posameznike, ki so že prej bili nagnjeni k povišanemu krvnemu pritisku (predvsem to velja za starejšo populacijo).
Bolj nevarno je, če nam soli v telesu primanjkuje.
Sol je ključnega pomena za naše zdravje in telo ne more pravilno funkcionirati brez soli. Pomanjkanje soli lahko vodi v povišanje deleža slabega holesterola. Prav tako se po 7 dneh diete s premajhno količino soli lahko pojavi inzulinska rezistenca – vodi v debelost, diabetes in metabolični sindrom. Še en problem je jod. Sol je dober vir joda in zakonsko je določeno, da mora vsaka kuhinjska sol, ki jo prodajajo v trgovinah, biti jodirana. Zakaj? Jod je ključni faktor za normalno delovanje ščitnice. V primeru pomanjkanja pride do hipotiroze, kar pomeni, da ščitnica ni zmožna dovolj dobro opravljati svoje naloge in ne proizvaja dovolj hormonov, ki so pomembni za delovanje našega telesa.
Kakšne so razlike med vrstami soli?
Himalajska sol
Zadnja leta zelo popularna izbira, predvsem pri posameznikih, ki so ozaveščeni o zdravi prehrani. Himalajska sol je bogata z minerali (kalij, magnezij in kalcij), ki dajo soli značilno roza barvo. Največja slabost te soli pa je, da ne vsebuje tako visokega deleža joda, kot morska ali namizna jodirana sol. V primeru, da uporabljate le himalajsko sol, morate biti pozorni, da pojeste dovolj ostalih virov joda (ribe, morska hrana, mlečni izdelki in jajca), saj ga izključno z uporabo himalajske soli ne dobimo v dovoljšnjih količinah.
Namizna sol
Od vseh vrst soli najbolj procesirana, pridobivajo jo z izkopavanjem iz globin. Iz te soli z raznimi procesi izločijo večino vseh snovi, s tem tudi vse zdrave mineralne snovi. Zakonsko je določeno, da morajo za maloprodajo dodati jod, kar je tudi edina dobra stvar pri tej soli. Ker je ta sol rafinirana, je enako slaba kot vsa ostala rafinirana hrana – beli kruh, testenine, rafinirano olje. Še vedno pa bomo z omejenim uživanjem (torej 1 žlička na dan) naredili več koristi kot škode, saj bomo v telo vnesli dovolj joda za normalno funkcioniranje ščitnice.
Morska sol
Pridobivajo jo iz morske vode in ni izpostavljena nobenemu umetnemu procesiranju in predelovanju. Po svetu ima različen, unikaten okus, barvo in mineralno sestavo. Najboljša lastnost uporabe morske soli je, da se ohrani mineralna sestava soli, poleg tega pa vsebuje tudi naravno prisoten jod, ki ga naša ščitnica nujno potrebuje. Je torej boljša izbira od namizne soli, ima slabšo mineralno sestavo kot himalajska sol, a še zmaga v vsebnosti joda. Če želimo čim manj komplicirati, bo torej ta sol najboljša izbira.