KAJ JE BOLJ ŠKODLJIVO – SOL ALI SLADKOR?
Kaj je večje zlo za naše telo – sladkor ali sol?
Vsi smo že slišali, da v mejah normale lahko uživamo vsako živilo. Vsi se trudimo jesti zdravo in pri vseh ostalih zadevah nam nekako uspe stvari “spraviti v red”, ko pa pride do soli in sladkorja, pa se nam omejevanje tega zdi misija nemogoče. Čeprav imata tako sladkor kot sol pomembno vlogo za pravilno delovanje našega telesa (sladkor rabijo naši možgani za energijo, sol je potrebna na primer v mišicah, da se te lahko krčijo), pretiravanje v količinah lahko privede do resnejših problemov v zdravju.
Pa poglejmo, kaj je bolj škodljivo.
Sladkor.
Naravno prisotni sladkorji v živilih niso tako problematični (fruktoza v sadju), bolj škodljivi so rafinirani sladkorji in umetno dodani sladkorji k živilom. Vzemimo za primer mleko in 100% naravni pomarančni sok – oba napitka vsebujeta naravno prisotne sladkorje, oba pa vsebujeta tudi vitamine, minerale, mleko vsebuje proteine, sok vsebuje polifenole. Po drugi strani imamo na voljo tudi gazirane pijače in sladkane sokove. Te pijače nam nudijo zelo malo zdravih hranilnih vrednosti, so pa polne dodanih sladkorjev (in posledično kalorij). Enako velja za vse sladke prigrizke, ki nam običajno ne ponudijo nič drugega kot le sladkor. Malo je takih prigrizkov, ki so bogati z vlakninami, beljakovinami in imajo zdravo mero sladkorja. V trgovinah zato poiščimo bolj zdrave različice sladkih prigrizkov. Dobra izbira so tudi beljakovinske ploščice z manj ogljikovimi hidrati. Manj ogljikovih hidratov pomeni tudi manj sladkorja. Ampak še vedno, popolnoma se sladkorju ne bomo izognili. Vsi sladkorji, neglede na to kako so označeni (beli sladkor, fruktoza, fruktozni sirup, koruzni sladkor, rjavi sladkor), imajo podobni učinek na telo – dvignejo nam raven krvnega sladkorja in povzročijo povečano proizvodnjo inzulina. Telo tako sprosti inzulin, da bi ta lahko uspešno premaknil sladkor iz krvi v celice, kjer bi se uporabil kot energija. Problem se pojavi pri prevelikih količinah zaužitega sladkorja, ko lahko pride do inzulinske rezistence, ki pa je pogosto krivec za shranjevanje sladkorja v obliki zalog telesne maščobe. Preveč sladkorja vodi tudi v diabetes tipa 2, poveča se tudi tveganje za bolezni srca.
Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da (predvsem rafiniran) sladkor lahko vodi v spremembe metabolizma in v razvoj kroničnih bolezni prebavil. Nič novega pa ni niti novica, da ima sladkor enako moč zasvajanja kot kakšne “resnejše” droge. Vsi vemo, da uživanje sladkorja vodi v začarani krog, ki se ga je zelo težko rešiti.
Sol
Sol potrebujemo za reguliranje tekočin v telesu in prenos elektrolitov med celicami. Bolj so nam znani slabi učinki sladkorja, negativni učinki soli pa niso tako splošno znani. Za zdrave posameznike je normalna mera soli lahko prebavljiva, prevelike količine dolgoročno pa prinesejo s seboj mnoge zdravstvene težave. Dnevno priporočilo je približno ena čajna žlička soli na dan. Obstaja povezava med povečanim vnosom soli in povišanjem krvnega pritiska, a so najnovejše raziskave pokazale, da je ta povezava bolj kompleksna kot smo mislili do sedaj. Večja povezava med povišanim krvnim pritiskom in soljo obstaja pri ljudeh, ki so že nagnjeni k problemom s krvnim pritiskom (predvsem to velja za starejšo populacijo). Še ena težava, ki se pojavi pri prevelikem uživanju soli, je napihnjenost.
Največji problem pri soli ni sol sama po sebi, ampak dejstvo, da ogromne količine soli zaužijemo s procesirano hrano in hrano iz restavracij. Te jedi običajno vsebujejo tudi višji delež nezdravih maščob in več kalorij.
Kaj je torej slabše?
Še enkrat ponavljamo, da niti sol niti sladkor v omejenem obsegu uživanja in ob zdravi prehrani in občasni telesni aktivnosti nista pretirano škodljiva za naše telo. Je pa “zmagovalec” vsekakor sladkor. Zakaj? Odvečni sladkor ima na naše telo večji škodljivi vpliv kot odvečne količine soli. Sol je tudi bolj esencialna za pravilno delovanje našega telesa. Sladkor ni tako nujni, stranski učinki in naša odvisnost od sladkorja pa sta vsekakor škodljiva za naše zdravje.