KAJ SE ZGODI, ČE POJEMO RES PREVEČ ČOKOLADE?
Nič ni narobe, če si privoščimo nekaj kock čokolade. Tudi, če vsak dan jemo čokolado. Dosti več koristi bomo naredili svojemu telesu, če izberemo temno čokolado, a tudi nekaj kock mlečne čokolade ne bo povzročilo vidnih posledic za naše zdravje (razen, če smo resni sladkorni bolnik).
Kalorije
Ja, to je najbolj očitna slabost pri čokoladi. Vsebuje velik delež kalorij. To sploh ni problem, če pojemo eno vrstico, cela čokolada pa je zelo kalorična. Preverite na zadnji strani embalaže, preverite pa tudi vsebnost sladkorja. Kalorije v mlečni čokoladi prihajajo iz sladkorja, 28g mlečne čokolade vsebuje okrog 150kcal. Še bolj kalorične so običajno temne čokolade, kljub temu, da vsebujejo manj sladkorja (in več maščob, ki vsebujejo več kalorij na 1g), in sicer ima ista količina temne čokolade tudi do 170 kcal. A vseeno, vsi vemo, da celo mlečno čokolado pojemo v 5 minutah, s temno čokolado pa ni tako preprosto. Temna čokolada ima močnejši in bolj grenki okus, najboljši okus dobi, če jo jemo res počasi, da se čokolada počasi topi in se okus postopoma razvija. Zato jo tudi lahko pojemo v manjših količinah.
Prevelike količine sladkorja lahko vodijo tudi do težav z dlesnimi in zobmi. Poveča se tudi tveganje za nastanek diabetesa tipa 2, če pa že imate to bolezen, pa se poveča tveganje za hiter porast krvnega sladkorja.
Kofein
Čokolada je lahko odlična (in bolj sladka) zamenjava za kavo. 28g mlečne čokolade vsebuje 6mg kofeina, medtem ko temna čokolada vsebuje kar 23mg. Večina ljudi lahko brez težav zaužije 200-300mg. Da dosežemo to mejo, bi morali pojesti res dosti čokolade, a če dodamo ta kofein k kavi, ki jo vsakodnevno popijemo, čaju, ki prav tako v določenih primerih vsebuje kofein, kokakoli in energijskim napitkom, lahko zelo hitro presežemo dnevne količine. Preveč kofeina lahko povzroči, da se počutimo hiperaktivne, se tresemo, najhujše pa je seveda, da ne moremo spati.
Kofein lahko vpliva negativno na ljudi, ki imajo sindrom prepustega črevesja, poslabša pa lahko tudi simptome driske. Čokolada lahko tudi povzroči bolečine v trebuhu, vnetje, zgago.
Kalij
Čokolada vsebuje visoki delež kalija. Za večino ljudi to ni problem. Posamezniki, ki imajo probleme z ledvicami, pa moramo biti pazljivi na vnos kalija. 50g čokolade vsebuje približno 200mg kalija, kar je lahko velik problem za ljudi, ki omejujejo vnos tega minerala.