KATERE MAŠČOBE SO ZDRAVJU ŠKODLJIVE?
Kaj so slabe maščobe?
Med slabe maščobe uvrščamo nasičene in trans maščobe. Najlažje jih prepoznamo po tem, da so živila, ki vsebujejo takšne maščobe, pri sobni temperaturi najpogosteje v trdnem stanju. Uživanje takih maščob moramo omejiti, saj slabo vplivajo na zdravje srca, povezujemo jih s povečanim tveganjem za diabetes tipa 2 in za nekatere (nažalost) najbolj pomemben vzrok izogibanja tej hrani – da, to so tiste maščobe, ki najbolj redijo.
Nasičene maščobe
Nasičene maščobe so večinoma živalskega izvora, med njih sodijo:
- maščoba pri govejem in svinjskem mesu
- temno meso pri piščancu
- polnomastni mlečni izdelki (mleko, maslo, sir, sladoled, kisla smetana)
- kokosovo in palmino olje, kakavovo maslo (V primeru, da uživamo v velikih količinah. Kokosovo olje je še vedno popolnoma primerno za pečenje jedi, saj uporabimo majhne količine. Med nezdrava olja sodi le zaradi svoje sestave (nenasičena maščoba), če upoštevamo vse zdrave koristi kokosovega olja, pa ga še vedno upravičeno štejemo med maščobni superfood.)
- mast
Preveliko uživanje nasičenih maščob povečuje nivo slabega holesterola (LDL) v krvi, povečuje tveganje za razvoj srčnih bolezni in diabetesa tipa 2. Še posebej je uživanje teh maščob nevarno v kombinaciji s predelanimi ogljikovimi hidrati.
Trans maščobne kisline
Te maščobe se pojavljajo v hrani, ki vsebuje delno hidrogenirana rastlinska olja in so najbolj škodljive od vseh, najdemo pa jih v naslednjih oblikah:
- cvrta hrana (ocvrti krompirček, krofi, cvrti fast food)
- margarina
- rastlinska mast
- kupljeno pekovsko pecivo (keksi, torte in ostalo pecivo)
- procesirani prigrizki (krekerji, pokovka, ki jo lahko pripravimo v mikrovalovni pečici)
Tudi trans maščobe slabo vplivajo na dvig slabega holesterola v krvi. Poleg tega, da povišajo delež LDL holesterola (slab holesterol) pa vplivajo tudi na znižanje levela dobrega holesterola (HDL), ki se bori s slabim. Zato lahko povzamemo, da so trans maščobe še posebej nevarne za razvoj srčnih bolezni.