MALI TRIKI, KI NAS SILIJO V UŽIVANJE SLADKORJA
Ko se poskušamo izogibati sladkorju, vsi vemo, da je prepovedano pogledati v izložbe pekarn in slaščičarn, vsi vemo, da v trgovinah delamo čim večji krog okrog polic s sladkarijami in vsi vemo, da je sladoled le prva stvar, ki nas bo zapeljala v omamni svet sladkega, potem pa bomo napadli celotno kuhinjo in iskali, če imamo še kje kaj skrito.
Teh stvari se torej vsi izogibamo. Obstajajo pa tudi zviti načini, kako nas sladkor privabi k sebi, brez, da bi se zavedali kako se je to zgodilo. Pa poglejmo, za katere navade mislimo, da so nedolžne kar se sladkorja tiče, ampak temu ni čisto tako:
-
Kofein
Dvojni espresso vsako jutro? Je sicer res, da nas napolni z energijo (ki tako hitro kot naraste, potem tudi upade). A poleg tega, kofein povzroči, da brbončice okus zazanavajo drugače, sladke hrane več ne zaznavamo tako intenzivno. To pa pomeni, da si želimo zaužiti večje količine sladke hrane, ker s prvotno količino nismo prejeli tolikšnega zadoščenja po sladkem okusu, kot smo pričakovali. Poskusite opazovati pri sebi, če se vam to dogaja in v tem primeru poskusite zjutraj svojo običajno kavo nadomestiti z brezkofeinsko.
-
Umetna sladila
Umetna sladila brez kalorij in brez sladkorja – in brez dobrih hranilnih vrednosti. Pogosto imajo dosti močnejši okus kot naravni sladkor (v sadju). Če se na njih navadimo, nam naravni sladkor več ni dovolj sladkega okusa. Posledično želimo pojesti večje količine, da bi zadovoljili svoje želje. Poleg tega umetna sladila povzročijo še, da naše telo začne hrepeneti po sladkem in ustvarjajo odvisnost od sladkorja.
-
Visoki glikemični indeks živil
Glikemični indeks nam pove, kako hitro gre določena hrana v kri, torej tudi kako vpliva na raven krvnega sladkorja. Visoki glikemični indeks živil pomeni, da hrana naglo dvigne raven krvnega sladkorja (posledično krvni sladkor tudi hitro spet upade). Med ta živila sodi beli kruh, pekovsko pecivo, piškoti, keksi, bela moka, sladkor. Ko ta hrana povzroči naglo porast in hitro zatem še upad krvnega sladkorja, se zgodi edina logična reakcija – zaželimo si nekaj, kar nam bo hitro spet dalo energijo, apetit za sladkorjem pa se zelo poveča.
Naš nasvet je, da jemo čim več hrane, ki bo raven krvnega sladkorja vzdrževala v ravnovesju. Poskusite jesti več živil z nizkim glikemičnim indeksom – sadje in zelenjava, minimalno procesirana žita, kvinoja, ovseni kosmiči, polnozrnati riž, polnozrnata moka. Ta živila so tudi bogata z vlakninami, ki nam bodo za dalj časa dale občutek sitosti.