NAVADE PRI KUHANJU, KI UNIČUJEJO TVOJ NAPREDEK
Poznamo smernice zdrave prehrane in poskušamo jesti res le tisto, kar bi nam moralo pomagati pri izgubi telesne maščobe. Odločili smo se narediti korak naprej in si vse jedi pripravljamo doma, kjer imamo najboljši nadzor nad tem, kaj dajemo v hrano. Obstajajo male zvite napake, ki jih počenjamo med kuhanjem in za katere se sploh ne zavedamo, da lahko ustavljajo naš uspeh pri borbi z odvečnimi kilogrami.
-
Uporabljamo preveč olja
Olje vsebuje kar precej kalorij, na žlico okrog 120kcal. V receptih je včasih napisano, da potrebujemo točno 1 žlico, včasih pa piše samo “malo olja za pečenje”. Pogosto se nam lahko zgodi, da ta “malo olja” narobe ocenimo. Za začetek bo zato bolje, da si z žlico izmerimo točno. Poskusimo najprej z eno žlico in če bomo videli, da je to čisto dovolj za prekritje dna ponve, vemo, da več ne potrebujemo. Tisti, ki uporabljate ponve, ki vsebujejo zaščito pred oprijemanjem hrane, lahko uporabite še manjše količine, 1 mala žlička bo čisto dovolj. Dobro je tudi, da pazimo katero olje uporabimo. Izogibajmo se rafiniranim, raje uporabimo ekstra deviško oljčno olje ali kokosovo olje.
-
Ocenjevanje sestavin “po občutku”
Vsi smo prepričani, da imamo dobre sposobnosti oceniti kako izgleda žlička soli, ko jo kar tako stresemo iz embalaže direktno v juho. Vsi mislimo tudi, da točno vemo iz koliko surovih testenin bomo dobili en lonček kuhanih. Dobro je, če vsaj na začetku vse sestavine merimo. Preseganje količin v hrani, ki je kalorijsko zelo bogata (recimo špageti, ki nam vsakič “malo uidejo”), hitro privede v kar lep presežek zaužitih kalorij. Poskusite vsaj dva tedna vsako sestavino meriti in tehtati, da dobite dober občutek.
-
Ignoriranje velikosti porcij
Če poskušate izgubiti telesno maščobo, torej poskušate ustvariti kalorični deficit, verjetno vsaj približno poskušate šteti kalorije, ki jih zaužijete. Pogosto je to najlažje tako, da kuhate po receptih, kjer je že navedeno, koliko kalorij jed vsebuje. Ampak običajno je, da so te jedi pripravljene tako, da pripravimo več porcij, hranilne vrednosti pa so navedene za 1 porcijo. Kar se običajno zgodi v takih primerih je to, da naša porcija ni takšna, za kakšno je pisec recepta navedel kalorično vrednost. Torej običajno so naše porcije večje (ali manjše) kot bi morale biti. Upoštevajmo točno velikost porcij, da ne bomo po nepotrebnem vnašali v telo presežek kalorij. Lačne so predvsem naše oči.
-
Preveč okušanja hrane med pripravo
Saj veste, kako to gre. Ena žlica juhe, ena žlica riža, ena žlica smetane… dodamo začimbe in spet ponovno, ena žlica juhe, žlica riža in še večja žlica smetanove omake kot prej. Dodamo sir, ki ga (seveda!) prej poskusimo. Eno rezino, dve rezini. S tem lahko pojemo tudi 200 kcal, brez, da bi opazili. Izogibajte se okušanju jedi med pripravo, ali pa vsaj okušajte zelo majhne količine. Nekaterim pomaga, če kuhajo z zvečilnim gumijem v ustih.
-
Preveč striktno upoštevanje recepta
Včasih se nam “zalušta” kakšna jed, ki nima ravno slovesa zdrave hrane. Pa si vseeno lahko to privoščimo. Ampak, preden se spravimo k kuhanju, premislimo, kako lahko recept sami izboljšamo. Če pri receptu piše 3 žlice olja, ali lahko skuhamo le z 1? Bele testenine nadomestimo s polnozrnatimi. Če je priloga pomfrit, jo zamenjamo za pečen sladki krompir. Zmanjšamo lahko tudi porcije. Namesto smetane lahko improviziramo z jogurtom in dodamo zelo majhne količine smetane. Obstajajo tudi zdravi nadomestki za kalorično majonezo – izberemo tisto brez kalorij. Namesto sladkorja izberimo Stevio. Namesto mlečne čokolade vedno izberimo temno ali pa proteinsko čokoladico.