NEZDRAVA HRANA, KI BI JO MORALI (!!!) JESTI
Obstaja nezdrava hrana, ki našemu telesu ne prinese absolutno nič dobrega. Obstaja pa tudi nezdrava hrana, ki je v mejah normalnega uživanja celo dobra za nas.
Običajno gre za visokokalorične jedi/pijače/prigrizke, ampak v majhnih količinah vsebuje ta hrana kar precej dobrih snovi, zato si občasno lahko privoščimo razvajanje z jedmi ali pijačami iz našega seznama (pa ne vse naenkrat).
-
Vino
Večina nas ve, da je rdeče vino dobro za naše srce. Še ena dobra stran pri pitju rdečega vina pa je, da obstaja povezava med alkoholom pri vinu in izgubo telesne maščobe na področju trebuha. Ampak le, če ga zauživamo v zdravih merah. Raziskave so pokazale, da imajo posamezniki, ki si privoščijo kozarček rdečega vina na dan manjši delež maščobe v predelu trebuha kot tisti, ki se sicer izogibajo alkohola, si pa zato privoščijo malo več 2× ali 3× na mesec. Največ koristi bomo imeli iz vina sorte Pinot, ki vsebuje najvišji delež antioksidantov.
-
Pekoča omaka
Doda močan okus jajcem ali mehiški večerji, pomaga nam pa lahko tudi pri hujšanju. Vsebuje snov kapsaicin, ki nam pomaga nadzorovati apetit, saj znižuje nivo hormona, ki naznanja lakoto (grelin), povečuje pa nivo hormona, ki zavira apetit (leptin).
-
Kokice
Doma pripravljene vsebujejo malo kalorij, zato lahko predivdevamo tudi, da imajo nizki delež dobrih hranilnih vrednosti. Ampak nebi smeli tako hitro sklepati. Kokice so bogat vir vlaknin in polifenolov, antioksidantov, ki se borijo proti obolenjem srca in celo nekaterim tipom raka.
-
Pivo
Rdeče vino ni edino, ki ga boste od sedaj naprej lahko z dobrim izgovorom pili. Tudi pivo ima zdravju koristne lastnosti. Če ga pijemo v omejenih količinah, torej pivo ali dve največ, nas obogati za veliko mero antioksidantov, vsebuje pa tudi dosti silikona, ki je ključna sestavina za povečevanje mineralne kostne gostote.
-
Temna čokolada
Flavanoidi v čokoladi pomagajo vzdrževati naše srce v dobrem stanju. Poleg tega je temna čokolada tudi dober vir beljakovin, če boste izbrali pravo temno čokolado, pa vam za sladkor sploh ne bo treba skrbeti.
-
Kečap
Res je, da je poln sladkorja, ampak v omejenih količinah ima tudi dobre lastnosti. Ker je narejen iz kuhanega paradižnika, je poln likopena, močnega antioksidanta, ki nas varuje pred srčnožilnimi obolenji. Izberite organski kečap, ki vsebuje tudi 60% več likopena v primerjavi z “običajnimi” kečapi, ki polnijo cele police v trgovinah.