PEČENA TUNA IN SLADKI KROMPIR
Tuna je odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Najbolj pogosto (priznajmo) jo jemo kar iz konzerve. Tokrat pa smo za vas pripravili zdravi recept s pravimi fileji tune. Dodali bomo pečeni sladki krompir. Ker boste skuhali 4 porcije, lahko ostale 3 shranite za kosilo v službi naslednji dan.
Sestavine (za 4 porcije) za sladki krompir:
- 4 veliki sladki krompirji
- 1 žlica polnozrnate ali pirine moke
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke popra
- 1/2 žlice kokosovega olja
Sestavine (za 4 porcije) za ostalo:
- 4 × 150g tuninih filejev
- 1 žlička popra
- 1 žlička soli
- 1 žlica kokosovega olja
- 1 limona (razrežemo)
Postopek priprave:
- Najprej bomo pripravili sladki krompir: Olupamo krompirje in jih z vilico na več mestih prebodemo. Krompir damo na primerni krožnik in ga damo v mikrovalovno pečico na najvišji stopnji 4-5minut. Vzamemo iz mikrovalovne pečice in pustimo minuto ali dve, da se ohladi.
- Ko je krompir dovolj hladen, da se ga lahko dotikamo, ga razrežemo na 4 kose. Potrosimo z moko in začinimo s soljo in poprom. Premažemo še s kokosovim oljem. V zaprti skledi jih lahko pretresemo, da se naša “omaka” dobro oprime krompirja.
- Krompir pečemo na 200° približno 15-20 minut.
- Ko je krompir skoraj pečen, je čas, da pripravimo fileje tune. Fileje najprej začinimo s poprom, dodamo sol, nato pa jih damo v večjo ponev in pečemo na kokosovem olju.
- Serviramo skupaj z limoninimi rezinami, dodamo zelenjavo po lastni izbiri.
- Kosilo lahko pripravimo za vso družino ali pa le zase – in nam tako naslednje tri dni ni potrebno kuhati. V tesno zaprti posodi lahko pripravljeno jed hranimo v hladilniku do 3 dni.