POPEČENE BAGETE Z AVOKADOM IN MOZZARELO
Vsi vemo, da ni novega leta brez neomejenih količin obloženih kruhkov z mastnimi salamami in ogromnimi količinami sira po vrhu. Tokrat vam dajemo možnost, da pripravite bolj zdravo alternativo klasičnim obloženim kruhkom. V našem receptu ima glavno vlogo avokado, dodali pa bomo mozzarelo in paradižnik.
Sestavine:
- 1/4 lončka ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlica naribane limonine lupine
- 24 rezin narezane polnozrnate bagete (ali bageta iz pirine moke)
- 1 strok česna
- 2 zrela avokada
- 4 žličke limoninega soka
- 4 žličke sesekljanega drobnjaka
- ščepec soli
- 24 češnjevih paradižnikov, prerezanih na pol
- 12 malih mozzarelinih kroglic, prerezanih na pol (ali večji kos mozzarele, ki ga narežemo na 24 koščkov)
- 1/4 lončka svežih listov bazilike
- ščepec popra
Postopek priprave:
- Olje z limono: V majhni ponvi segrejemo olje in dodamo limonino lupino. Na manjšem ognju kuhamo približno 10 minut, nato precedimo.
- Bageta: Bageto narežemo na 24 kosov in pečemo v pečici na 200°C, približno 5 do 7 minut. Vzamemo iz pečice in zgornjo ploskev baget prevlečemo s česnom, nato čez kruh namažemo 1 žlico pripravljenega olja z limonino lupino. Postavimo na stran.
- Z vilico zmečkamo avokado in ga pomešamo z 1 žlico limoninega soka, drobnjakom in soljo.
- Mešanico avokada porazdelimo po kruhkih, na kruhke damo še paradižnik in mozzarelo ter preostali limonin sok in mešanico olja z limonino lupino. Postrežemo s svežo baziliko in poprom.