PRAVILNA PREHRANA ZA TEŽAVE S ŠČITNICO – hipertiroza
Najbolj pogosto imamo ob problemih ščitnice v mislih probleme s premalo aktivnim proizvajanjem hormonov ščitnice. Nekateri ljudje pa imajo ravno obratno težavo. O simptomih bolezni ščitnice smo že pisali. Tudi o primerni prehrani v primeru slabšega delovanja ščitnice oz. hipotiroze smo že pisali. Ta članek pa se nanaša na hipertirozo (preveč aktivno delovanje ščitnice) in na rešitve, ki jih sami lahko najdete v pravilni prehrani. Seveda se najprej o bolezni posvetujemo z zdravnikom, urejena prehrana je le korak bližje k zdravemu telesu.
SEZNAM PRIPOROČENE HRANE:
- zelenjava zelene barve – ohrovt, špinača, spirulina, ki vas napolnijo z vsemi vitamini in minerali, ki jih vaše telo nujno potrebuje.
- neprocesirana, sveža hrana – izogibajmo se procesirani hrani, raje posežimo po svežem sadju, zelenjavi in čistih beljakovinah.
- zelišča, ki imajo protivnetni učinek – bazilika, rožmarin, origano
- ingver – deluje protivnetno in je super živilo za imunski sistem
- hrana, bogata z vitaminom K2 – meso in mlečni izdelki
- hrana, bogata s kalcijem – listnata zelenjava, mlečni izdelki
- sadje – jagodičevje, češnje, kivi, citrusi, paradižnik
- omega-3 maščobne kisline – tuna, sardine, lanena semena, orehi, losos
SEZNAM ODSVETOVANE HRANE:
- gluten – enako kot pri hipotirozi, je tudi pri povečanem delovanju ščitnice gluten odsvetovan. Poskusite sami izločiti gluten za nekaj časa, nato ga postopno spet uvajajte nazaj. Če ne boste opazili nobenih sprememb, potem ga lahko mirno uživate.
- umetni izboljševalci okusa, umetna sladila in dodatki k hrani, umetna barvila – negativno vplivajo na vašo ščitnico.
- sladkor – slabo vpliva na imunski sistem in nima nobene koristne vloge v vašem telesu.
- pakirana in vnaprej pripravljena hrana – pogosto vsebuje gensko spremenjene organizme, ki imajo močno povezavo z avtoimunsko boleznijo.
- rafinirana hrana – rafiniran sladkor, rafinirano olje, rafinirani pekovski izdelki, testenine, kosmiči in sladkarije.
- kofein
- alkohol