PRIPRAVI SAM: GRŠKI JOGURT
Grški jogurt je kremast in po teksturi zelo podoben navadnemu jogurtu, ter se odlično poda žliči domačega medu. Grški jogurt lahko naredite celo sami! Izdelate ga iz navadnega čvrstega jogurta, ob tem pa dobite zdravo sirotko, poznano kot whey protein.
POREKLO GRŠKEGA JOGURTA
Originalni grški jogurt prihaja iz Grčije in se proizvaja iz ovčjega ali kravjega mleka. Grški jogurt ima manjšo vsebnost laktoze od navadnega jogurta in je zaradi tega lažje prebavljiv. Priporoča se celo tistim, ki ste laktozno intolerantni.
NUTRITIVNA VREDNOST ORIGINALNEGA GRŠKEGA JOGURTA
Grški jogurt je bogat s proteini, vsebuje jih celo do 2x več kot navaden jogurt. Natančneje 100g grškega jogurta vsebuje:
- Beljakovine: 10g
- Ogljikovi hidrati: 4g
- Maščobe: 9g
- Kalorije: 57kcal
KAKO NAREDITI GRŠKI JOGURT?
Idealno bi bilo, da grški jogurt naredite iz domačega jogurta, zato je bolje, da jogurt kupite na tržnici. Proces proizvodnje grškega jogurta je zelo enostaven, saj potrebujete le 1 liter domačega čvrstega jogurta. Grški jogurt je nekoliko bolj masten in gost kot običajen, a kljub temu je redkejši od kremnega sira. Paziti morate, da čas cedenja ni daljši od 8 ur. Tako pripravljenega, lahko hranite v hladilniku, vendar ne dlje kot 7 dni.
ČAS JE ZA DOMAČO PROIZVODNJO GRŠKEGA JOGURTA!
Potrebuješ:
- 1 liter čvrstega jogurta, domač in svež je najboljši
- Cedilka, posoda, gaza (krpa)
Priprava:
- Vzemite veliko cedilko in na njo postavite gazo (nekaj krat jo prepognite, da je debelejša), oboje postavite na posodo (v katero se bo cedila sirotka).
- V gazo stresi 1 liter navadnega čvrstega jogurta.
- Cedilko in posodo prekrijte s prozorno folijo in preko noči pustite v hladilniku, da se višek sirotke odcedi. Jogurta ne cedite več kot 8 ur, da se ne pretvori v sir.
- Zjutraj boste dobili kremast grški jogurt, skozi gazo se bo izcedila mlečna sirotka. Sirotka je bogata s proteini, tako da vam priporočamo, da po opravljenem treningu popijete 1 dcl sirotke za bolj čvrsto mišično maso.