RAZLIKA MED RDEČO, RUMENO IN ZELENO PAPRIKO
Obstajajo razlike med rdečo, rumeno in zeleno papriko? In zakaj je rdeča vedno tista najdražja? Ali jih sadijo drugače?
Za začetek, vse barve paprike izhajajo iz iste rastline – rdeča paprika je zrela verzija zelene paprike, ki še ni dozorela, vmes pa je rumena paprika, ki je napol zrela. A barva ni edino v čem se paprike razlikujejo, z dozorevanjem se spreminjajo tudi njihove hranilne vrednosti in okus.
Na primer, rdeče paprike vsebujejo 9x več beta-karotena kot zelena paprika in 2x toliko vitamina C. A to ne pomeni, da je zelena paprika “slaba”, saj nam eno serviranje še vedno doprinese 200% dnevne potrebe po vitaminu C. Paprike namreč spadajo med živila, ki so najboljši vir vitamina C.
Vitamin C je potreben za rast in obnovo telesnih tkiv. Telesu pomaga tvoriti kolagen, protein, ki ga telo potrebuje za proizvodnjo kožnih tkiv in krvnih žil. Vitamin C pa potrebujemo tudi za hrustanec, kosti, zobe in celjenje ran.
Paprika je odličen vir antioksidantov in vlaknin, vsebuje tudi vitamin A in beta-karoten. Največje vrednosti vsega ima rdeča paprika. Je tudi slajša in bolj sočna od rumene in predvsem zelene paprike. Ker je za rdečo papriko potrebno več časa, da dozori, je tudi dražja.