SIR IN DIABETES – DA ALI NE?
Je sir primeren za ljudi, ki bolehajo za diabetesom? Verjetno bi vsak najprej pomislil, da ne. Ampak, sir ni le kup škodljive maščobe, v zmernem uživanju si ga lahko privoščijo tudi tisti, ki so se ga do sedaj zaradi diabetesa izogibali.
Prednosti, ki jih sir ponuja:
-
Pomaga lahko pri ohranjanju zdravega nivoja glukoze v krvi.
Ljudje, ki bolehajo za diabetesom, morajo pri hrani upoštevati glikemični indeks živila (GI). Glikemični indeks nam pove, kako hitro se ogljikovi hidrati v določenem živilu lahko absorbirajo v telo. GI z vrednostjo 100 nam pove, da bo naše telo živilo prebavilo ekstremno hitro in to posledično pomeni tudi hiter dvig krvnega sladkorja. To pa je nekaj, kar morajo posamezniki z diabetesom imeti pod dobrim nadzorom. Poleg tega večina sirov vsebuje zelo malo (nekateri celo nič) ogljikovih hidratov in imajo nizki GI. Zato je pomembno, da preverimo, kateri sir je primeren za nas.
-
Vsebuje veliko beljakovin.
Sir vsebuje velik delež beljakovin, ki so super, saj pomagajo regulirati krvni sladkor. Ko jemo ogljikove hidrate kot samostojno jed, lahko pride do nenadnega dviga krvnega sladkorja, če ob ogljikovih hidratih jemo še beljakovine, pa te beljakovine preprečijo, da bi prišlo do takih velikih nihanj v krvnem sladkorju. Poleg tega nas beljakovinsko bogate jedi nasitijo za dlje časa.
Slabosti:
-
Ima velik delež maščob in visoko kalorično vrednost
Maščoba iz mlečnih izdelkov ni najbolj zdrava za naše srce in ožilje. Lahko jo zauživamo v omejenih količinah, a boljši viri maščob so še vedno nenasičene maščobe, ki jih najdemo v olivnem olju, oreščkih, semenih, avokadu in ribah. Zato uživajmo sir v manjših količinah, saj bomo tako prišparali tudi na kalorijah, ki jih je v siru veliko.
-
Visoka vsebnost soli.
Ljudje z diabetesom bi morali uživati omejene količine soli, saj sol vpliva na krvni pritisk in lahko v ekstremih povzorča tudi težave s srcem. Nekateri siri vsebujejo dosti soli, na primer feta sir vsebuje več kot 600mg natrija v 55g sira. Medtem ima mozzarela le 8mg natrija v isti količini sira. Zato moramo pri sirih vedno preveriti hranilne vrednosti.
Kako si lahko privoščimo sir brez slabe vesti?
- Pri nakupu izberimo naravni sir, ki ima nižji delež maščob in več beljakovin in tudi nižji delež soli.
- Sir je odličen za kombiniranje z živili, ki imajo visok GI, saj tako celotnemu obroku zniža vrednost GI in povzroči, da krvni sladkor ne poraste tako hitro.
- Količino si že vnaprej omejite. Odrežite eno rezino in pospravite sir nazaj v hladilnik.