TOPNE IN NETOPNE VLAKNINE – KATERE SO BOLJŠE?
Vsi že vemo, da so vlaknine pomembne za naše zdravje in našo prebavo. Vsi vemo, da se nahajajo v polnozrnatih živilih, sadju in zelenjavi, odličen vir so lanena in chia semena.
Na dan je priporočljivo, da zaužijemo okrog 30g vlaknin. To količino lahko dosežemo z uravnoteženo prehrano in ni potrebe, da bi jemali prehranske dodatke. Tisti, ki zaradi določenih razlogov te priporočene količine ne dosežejo, pa je dobro, če se posvetujejo z zdravnikom o prehranskih dodatkih.
Koliko vlaknin vsebuje določena hrana?
- 1 rezina polnozrnatega kruha vsebuje približno 3g vlaknin
- 1 lonček kuhanih/namočenih ovsenih kosmičev vsebuje 4g vlaknin
- 1 lonček fižola vsebuje 15g vlaknin
Kakšna pa je razlika med topnimi in netopnimi vlakninami?
Obstajajo določene razlike in vsaka vrsta vsebuje določene prednosti.
Topne vlaknine
Pomeni, da so topne v vodi. Najlažje si to razlagamo tako, da ko vlaknine pojemo, absorbirajo vodo in se “napihnejo”. Tako dobimo po zaužitju vlaknin občutek sitosti. Te vlaknine pa so koristne tudi zato, ker nase vežejo holesterol, tako znižujejo delež slabega holesterola v krvi, znižujejo pa tudi krvni sladkor. Dobri viri topnih vlaknin so stročnice in leča, korenje, ovseni kosmiči, jabolka in citrusi.
Netopne vlaknine
Ravno nasprotno kot pri topnih, se netopne vlaknine v vodi ne raztapljajo. Delujejo kot nekakšna ščetka, ki iz našega telesa odstrani “smeti”. Pomagajo pospešiti prebavo in pomagajo pri izločanju snovi iz telesa. Znižujejo tveganje za raka črevesja, pri ženskah tudi raka dojk, pomagajo pa pri preprečevanju mnogih črevesnih obolenj. Netopne vlaknine najdemo v polnozrnatih žitih in kosmičih, v oreščkih, cvetači in brokoliju, krompirju in v lupini in semenih določenega sadja in zelenjave. Odličen vir tako topnih, kot tudi netopnih vlaknin so lanena semena. 3 žlice vsebujejo kar 8 g vlaknin.
Ni nam treba skrbeti, koliko katerih vlaknin bomo zaužili, saj večina vlakninsko bogate hrane vsebuje oboje. Za celotno zdravje našega telesa tako potrebujemo oboje.