Tudi ti preskakuješ zajtrk?
Vsi že vemo da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, vendar pa nas malo ve čemu je to tako. Z številnimi raziskavami je bilo dokazano kako reden zajtrk značilno vpliva na naše zdravje, sploh pa če je ta sestavljen iz beljakovin.
Kako vpliva preskakovanje zajtrka na naše telo?
Z preskakovanjem zajtrka našemu telesu jemljemo energijo in hranila za normalno delovanja organizma, ter povečujemo možnost prenajedanja skozi dan. In čeprav nas mnogo razmišlja v smeri da bomo na ta način izgubili kilograme, raziskave prikazujejo ravno nasprotno. Osebe ki so preskakovale zajtrk skozi določeno časovno obdobje, so pridobile na povečanju kilogramov, v primerjavi z tistimi ki so redno zajtrkovali. Poleg tega je ta skupina imela 27% višje tveganje za kardiovaskularne bolezni, diabetes in debelost, katera postaja vse večji problem pri odraslih in/ali otrocih.
Prednosti rednega zajtrka
Da bi lahko začeli naš dan, po 7-8 urah spanja, je našemu telesu potrebna energija. To energijo telo dobiva iz ogljikovih hidratov(ovseni kosmiči, rženi kruh, pirina moka itd.), med tem ko so proteini, še posebej beljakovine(Whey, beljaki,… )zaslužni za nevrotransmiterje v naših možganih, kateri nadzorujejo lakoto, možgansko funkcijo in vrednost energije. Tako se z visoko proteinskim zajtrkom postopoma dvigne vrednost sladkorja v krvi, kar pomen,i da imata naše telo in možgani, neprestano dobavo potrebnih hranil in nas držijo po konci daljše časovno obdobje.
Po vsem tem se verjetno lahko vsi skupaj strinjamo, da je preskakovanje zajtrka eden največjih grehov ki jih lahko naredimo svojemu zdravju ali izgledu. Tako upam da se bodo tistim ki do sedaj niso bili naklonjeni samemu zajtrku, spremenile navade, saj je priprava zajtrka povsem enostavna in ne zahteva toliko časa, kar pa vam bom pokazala v mojih receptih ki vas bodo pričakali na portalu!