VEGANSKA ČOKOLADNA PITA
Veganska pita, brez peke, brez ene žličke dodanega sladkorja. Jabolčna čežana da celi sladici posebno kremasto strukturo, dodana je pa še skrivna sestavina, ki je ne bo ugotovil noben vaš sorodnik: mehki tofu. Poiščite ga v bolje založenih trgovinah, najdete ga lahko na policah z zdravo prehrano (ali mogoče celo na oddelku “Azijska kuhinja”).
Naši napotki:
- Kavna zrna bodo v piti še posebej izostrila okus čokolade. Niso nujna sestavina, so pa vsekakor zaželjena, če želite, da vas bodo vaši sorodniki razglasili za prave kuharske mojstre.
- Pozorni bodite, da boste skorjico iz oreščkov naredili dovolj debelo in da bo dovolj dobro stisnjena na podlago, da vam ne bo celotna pita razpadla pri serviranju.
- 10 minut pred serviranjem lahko pito date tudi v zamrzovalnik, da bo serviranje in rezanje pite še bolj enostavno.
Sestavine:
- 1 lonček mandljev
- 1 lonček ameriških ali indijskih oreščkov
- 1 lonček datljev brez koščic
- 1/2 žličke soli
- 350g mehkega tofuja
- 1/2 lončka kakava v prahu
- 1/4 lončka javorjevega sirupa
- 1/4 lončka nesladkane jabolčne čežane*
- 1/4 lončka kokosovega ali mandljevega mleka
- 1/4 žličke mletih kavnih zrn (ni nujna sestavina, lahko jo tudi izpustite)
Postopek priprave:
- V blender damo mandlje, oreščke, datlje in 1/4 žličke soli. Miksamo, dokler ne dobimo enotne mase. Če se masa ne bo dobro oprijela, lahko dodamo 2 žlici vode, da masa postane bolj “lepljiva”.
- Maso damo v okrogli pekač za pite oz. torte. Maso enakomerno porazdelimo in pritisnemo ob podlago.
- V blenderju zmiksamo še tofu, kakav v prahu, jabolčno čežano, javorjev sirup, mleko, preostalo 1/4 žličke soli in kavna zrna.
- To maso prelijemo preko spodnje podlage iz oreščkov.
- Vse skupaj damo v hladilnik čez noč ali vsaj za 12 ur.
- Predlog za serviranje: Postrezite skupaj s kokosovo stepeno smetano in zdrobljenimi koščki temne čokolade. Lahko se poigrate tudi z oreščki in zamrznjenim sadjem. Lahko zmiksate zamrznjene maline, ki jih igrivo prelijete preko pite, dodate lahko tudi malo arašidovega masla in mletih orehov. Možnosti je res neskončno.
*Jabolčna čežana:
Priprava je čisto preprosta – potrebujete 1 jabolko (brez koščice in lepo sesekljano), pol lončka vode in pol žličke cimeta. Vse sestavine damo v lonec in kuhamo približno 15 minut, če ostane odvečna voda, jo odlijemo. Mešanico presipamo v blender in zmiksamo.
Čežano pa lahko pripravimo tudi v mikrovalovni pečici, in sicer vse sestavine “kuhamo” približno 3 minute.