VEGANSKI ČOKOLADNI PIŠKOTI
Božični prazniki so že skoraj pred vrati, nekateri že pridno pečejo piškote, drugi pa še iščejo primerne recepte. Mi vam ponujamo zdravo alternativo klasičnim chocolate chip piškotom. Sladkorja že tako ali tako pojemo preveč, dobro je, če za praznike tokrat izberemo recepte brez dodanega sladkorja.
Sestavine (za približno 15 piškotov):
- 1/3 lončka kokosovega olja
- 1/4 lončka javorjevega sirupa (lahko uporabite tudi med)
- 1 žlička vanilijevega ekstrata
- 1 1/2 lončka mandljeve moke
- 1/3 lončka kokosa
- ščepec soli
- 1/2 žličke pecilnega praška
- kapljica Stevie
- ščepec cimeta
- 1/3 lončka temne čokolade, ki jo sesekljamo na drobne koščke
- lahko dodamo še kakav v prahu ali dodatne sesekljane oreščke po izbiri
Postopek priprave:
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Kokosovo olje stopimo, damo v posodo in dodamo javorjev sirup in vanilijev ekstrat. Pomešamo.
- V drugo posodo damo mandljevo moko, kokos, pecilni prašek in sol. Dodamo kapljico Stevie in cimet.
- Suhe sestavine dodamo v posodo z mokrimi sestavinami in pomešamo. Nato dodamo še koščke čokolade in pustimo v hladilniku saj 20 minut.
- Medtem pripravimo papir za peko.
- Z žlico zajamemo malo mase in oblikujemo piškote, ki jih čisto rahlo pritisnemo na podlago.
- Pečemo približno 12-14 minut, vmes pazimo, da se piškoti ne prepečejo. Pustimo do zlato rjave barve.
- Po želji lahko dodamo še kakav v prahu.
- Ko se ohladi, lahko piškote damo v tesno zaprto posodo, v zamrzovalniku jih lahko hranimo do 6 mesecev.