VEGANSKI LIMETIN CHEESECAKE – BREZ PEKE
Avokado je skrivna sestavina tega cheesecake-a, ki da torti kremasto strukturo, poleg tega pa zelena torta izgleda božansko in zdravo.
Sestavine:
- 7/8 lončka mandljev (75g) in 2/3 lončka kakavovih gumbkov
- 2 žlici ovsenih kosmičev
- 1 žlica kokosovega olja
- 3-4 datlji (brez koščice)
Za polnilo:
- 1 lonček (150g) indijskih oreščkov (naj bodo namočeni v vodi vsaj eno uro pred uporabo)
- 1/2 zrelega avokada
- 2 žlici kokosovega olja
- 2 žlici javorjevega ali agavinega sirupa
- 1/2 zrele banane
- sok in lupina 1 limete
Za namakanje indijskih oreščkov: Zavremo vodo in damo oreščke v vodo. Pustimo jih vsaj 1 uro, nato vodo odlijemo.
Postopek priprave:
- Za spodnjo plast torte: Mandlje damo v blender in jih zmiksamo. Dodamo ovsene kosmiče, kokosovo olje in datlje in ponovno zmiksamo, da dobimo lepljivo strukturo.
- Mešanico damo v manjši model za torte (modeli brez dna so najboljši za pripravo te torte) in jo pritisnemo ob dno in ob stene.
- Damo v hladilnik, da se kokosovo olje v mešanici malo strdi.
- Medtem pripravimo polnilo. Indijske oreščke vzamemo iz vode, jim dodamo avokado, kokosovo olje, javorjev sirup, banano, limetino lupino in sok in vse skupaj damo v blender. Miksamo, dokler ne dobimo kremaste strukture. Po želji lahko dodamo več sladila, lahko si pomagamo tudi s Stevio.
- Polnilo prelijemo po spodnji plasti torte, nato pa se skupaj damo v zamrzovalnik za vsaj 1-2 uri. Ko se strdi, lahko torto po želji dekoriramo. Hranimo v hladilniku.