ZAKAJ BI MORALI NUJNO PITI KEFIR?
Kefir je mlečno živilo, ki ima mnogo dobrih učinkov za naše telo. Vsebuje odlično razmerje hranilnih snovi in ogromno probiotikov, ki pomagajo prebavi in so dobre za naš prebavni sistem. Mnogi ljudje ga imajo za bolj zdravo in močnejšo različico jogurta, in prav imajo.
- Kefir je vir mnogih hranilnih snovi
Pridelan s pomočjo fermentacije kravjega (ali kozjega) mleka, in sicer z dodajanjem “kefirjevih zrn” k mleku.
Bakterije v kefirju pretvorijo laktozo v mlečno kislino, zato je kefir po okusu podoben jogurtu, a je bolj tekoči.
175ml kefirja vsebuje približno:
– 6g beljakovin
– 20% dnevno priporočene količine kalcija
– 20% dnevno priporočene količine fosforja
– 14% dnevno priporočene količine vitamina B12
– 19% dnevno priporočene količine vitamina B2 (riboflavin)
– 5% dnevno priporočene količine magnezija
– 100kcal
- Vsebuje več probiotikov od jogurta
Nekateri mikroorganizmi lahko imajo pozitiven učinek na naše zdravje, ti mikroorganizmi so probiotiki. Jogurt je najbolj znana probiotična jed, ampak kefir vsebuje več teh dobrih sestavin.
Kefirjeva zrna namreč vsebujejo okrog 30 različnih mikroorganizmov, zato je kefir odličen vir probiotikov.
- Pomaga pri laktozni intoleranci
Fermentacija spremeni kemično sestavo mlečnih proizvodov, zato kefir vsebuje relativno malo laktoze. Encim, ki je pomemben za razgradnjo laktoze, je sestavni del fermentiranega mleka, zato je tudi ta delček laktoze, ki še vedno ostane v kefirju, lažje prebavljen v človeškem telesu. V primeru, da ste laktozno intolerantni, poskusite dodati male količine kefirja v vaš jedilnik, da vidite, kako vaše telo reagira.
- Kefir pomaga pri prebavnih težavah
Vsebuje mikroorganizme (lactobacillus in bifidobacterium), ki naselijo naš prebavni sistem in ga varujejo pred boleznijo in plini, napihnjenostjo, zaprtjem… Največ težav z našim zdravjem izhaja prav iz prebavnega trakta, in če imamo to urejeno, bomo tudi splošno bolj zdravi. Kefir tudi pomaga okrepiti naš imunski sistem, zato si ga le privoščite.