ZAKAJ ŠTETI MAKROHRANILA NAMESTO KALORIJ?
Spadaš tudi ti med tiste, ki pridno štejejo kalorije, se držijo določenih številk, ki jih ne smejo prekoračiti, rezultati pa kljub temu niso niti približno takšni, kot si si jih v teoriji zamislil/a? Problem ni v številu zaužitih kalorij, ampak v tem, kaj se skriva v teh kalorijah.
Če hočemo dosečti zadane cilje, trenutna metoda pa se ne strinja z nami, je čas za novo metodo. Štetje makrohranil namesto kalorij. Makrohranila so tista “stvar” ki se nahaja znotraj kalorične vsebine hrane. V grobem jih lahko razdelimo na ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. Največji razlog za naš neuspeh kljub štetju kalorij pa se skriva v tem, koliko kalorij se skriva v določenem makrohranilu.
Gre nekako takole:
1 gram ogljikovih hidratov = 4 kcal
1 gram maščobe = 9 kcal
1 gram beljakovin = 4 kcal
Pomembno je torej, katera makrohranila zaužiješ v sklopu svojih kalorij. Če recimo poješ 1500kcal, ki izvirajo v večinskem deležu iz nezdravih ogljikovih hidratov (sladkarije, sladice, prigrizki, čips) ni enako temu, da poješ neko zdravo razmerje makrohranil, ki so v okviru dovoljenega števila kalorij.
Da bo zadeva malo lažja, za posameznike, ki si želijo svojo težo obdržati, mogoče povečati delež mišic v telesu, je primerno naslednje razmerje med makrohranili: 40% beljakovin, 35% ogljikovih hidratov in 25% maščobe.
Za posameznike, ki si želijo izgubiti maščobo, pa je primerno takšno razmerje med makrohranili: 45% beljakovin, 35% ogljikovih hidratov in 20% maščob.
Ker je takšen začetek prehranjevanja malo težji, si lahko pomagate z raznimi brezplačnimi prehranskimi aplikacijami. Če pa imate veliko dobre volje, pa lahko vzamete tudi svinčnik, zvezek in kalkulator in si odstotke makrohranil izračunate “peš”.