ZIMSKI ZAJTRK: PALAČINKE Z JABOLKI IN CIMETOM
Običajno (napačno) predvidevamo, da zdrava hrana pomeni tudi monotona hrana. Vsakič za zajtrk le jajca ali ovseni kosmiči, za kosilo riž in piščanec in za večerjo solata z brokolijem in tuno. A ni nujno, da so vsi naši obroki dolgočasni. Pripravite si zdrave proteinske palačinke z jabolki in cimetom. Dan začnite polni energije in pripravljeni na izzive.
Sestavine (za 3 palačinke):
- 2 jabolki
- 2 žlici vode
- 1 žlica limoninega soka
- 1/4 žličke cimeta + dodatno za posip
- Stevia
- 4 žličke kokosovega olja
- 1 merica whey proteinov (okus vanilija)
- 2/3 lončka beljakov
- 1 žlica nesladkanega mandljevega mleka
- 1 žlica mletih lanenih semen
- 1 žlica kokosove moke
- 1/2 lončka grškega jogurta
- vanilijev ekstrat
Postopek priprave:
- Jabolke operemo, olupimo in narežemo na manjše kocke. V loncu ali bolj globoki ponvi na srednji temperaturi segrejemo 2 žlički kokosovega olja. Dodamo jabolka, vodo, cimet, limonin sok in Stevio. Kuhamo 10min in občasno mešamo, dokler se jabolke ne zmehčajo.
- V blenderju zmiksamo proteine, beljake, mandljevo mleko, lanena semena, kokosovo moko, Stevio in 1 žličko kokosovega olja. Miksamo, dokler ne dobimo gladke mase.
- V ponvi segrejemo malo kokosovega olja in vlijemo na ponev 1/3 mase za palačinke. Ko se robovi obarvajo svetlo rjavo, palačinke previdno obrnemo in popečemo še z druge strani. Tako spečemo še preostali dve palačinki.
- Na polovico palačinke damo 1/3 jabolčnega pripravka, nato palačinko prepognemo na pol in še enkrat na pol, da dobimo lepi trikotnik.
- V manjši posodici pomešamo grški jogurt z malo Stevie in vanilijevega ekstrata. To “omako” prelijemo preko pripravljenih in napolnjenih palačink. Po palačinkah lahko posipamo še malo cimeta ali jih posladkamo z malo javorjevega sirupa.
Pa dober tek!