Konzervirana tuna je neizogibna hrana na jedilu najbolj aktivnih športnikov. To sploh ni čudno, saj je zelo praktična rešitev, ko potrebujete zdrav in hiter obrok. Poleg tega je na voljo v skoraj vseh trgovinah, zaradi nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti beljakovin pa je odličen dodatek pri pripravi različnih receptov. Je odličen vir beljakovin in je bogat vir omega-3 maščobnimi kislinami, ki spodbujajo rast mišic, zmanjšajo možnost za nastanek nekaterih vrst raka in ohranjajo srce zdravo. Poleg tega vsebuje vitamine B3, B6 in B12 ter selen.
Da bi se izognili monotonosti na jedilniku in še naprej uporabljali to vsestransko hrano v svojih obrokih, smo pripravili štiri nove recepte, v katerih je glavna vloga pripadla konzervirani tuni. Za vsak recept je priprava zelo preprosta, ne zahteva več kot 10 minut vašega časa, rezultat pa je popolnoma okusen obrok, poln dobrih hranil. Samo odločiti se morate, kateri recept boste najprej poskusili! 😉
ZELENA FIT TORTILIJA

Sestavine:
4 veliki listi solate
1 velika konzerva tune (približno 120 g)
1/2 skodelice češnjevega paradižnika
1 korenček
1/2 čebule
avokadova omaka
Za omako iz avokada:
1/2 skodelice grškega jogurta
1/4 avokada
2 žlici koriandra
1 strok česna
sok 1/4 limete
sol
poper
Priprava:
Tuno odcedimo, paradižnik narežemo na četrtine, olupimo in naribamo korenje, čebulo pa narežemo na tanke kolobarje.
Za avokadovo omako samo zmešajte vse sestavine.
POLNJEN PARADIŽNIK

Sestavine:
4 veliki paradižniki
2 pločevinki tune
2 stebli zelene
2 žlički kapre
1 žlica oljčnega olja
1 žlica kisa
sol
poper
1/4 skodelice peteršilja
Priprava:
1. Paradižniku z nožem previdno odrežite vrh.
2. Paradižnik izdolbite z žlico.
3. Paradižnikovo sredico narežite na manjše koščke in damo v skledo. Dodajte vse ostale sestavine in premešajte.
4. Paradižnik napolnite s končano mešanico.
SPICY TUNINA TORTILJA

Sestavine:
2 tortilji
1/2 skodelice solate
1 paradižnik
1/3 skodelice kuhane koruze
1/2 avokada
2 žlici sesekljane čebule
1 velika konzerva tune
Za pikantno omako:
1/4 skodelice grškega jogurta
1/2 čajne žličke česna v prahu
1/8 čajne žličke čebule v prahu
1/2 čajne žličke limoninega soka
1/4 čajne žličke kopra
1/4 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke čilija
1 žlica vode
Priprava:
1. Tortilje na kratko segrejte v ponvi.
2. Na tortilje enakomerno razporedite solato, paradižnik, koruzo, narezan avokado, čebulo in tuno.
3. V skledi zmešajte vse sestavine omake. Nato vsaki tortilji dodajte 1-2 žlici omake in jih zvijte.
NADEVNA JAJCA S TUNO

Sestavine:
6 trdo kuhanih jajc
2 žlici Zero omake Mayo
4 žlice grškega jogurta
1 čajna žlička gorčice
1/2 čajne žličke česna v prahu
1 čajna žlička rdeče paprike
1/2 stebla zelene (drobno sesekljane)
1 velika konzerva tuna
peteršilj (drobno sesekljan)
sol
poper
Priprava:
1. Skuhajte jajca jih olupite, naribajte in prerežite na pol.
2. Previdno odstranite rumenjake in jih položite v skledo.
3. Rumenjakom dodajte majonezo, jogurt in gorčico in vse skupaj dobro premešajte.
4. Dodajte začimbe in tuno ter vse skupaj še enkrat dobro premešajte.
5. Beljake napolnite s končano mešanico.