Debelost je postala ena največjih zdravstvenih težav po vsem svetu. Mnogi krivijo industrijo hitre prehrane, nezdravo hrano, bogato s sladkorjem in maščobo ter druge oblike prehrane, ki veljajo za nezdrave. Ali ste kdaj pomislili, da smo glavni krivci za porast debelosti prav mi?
Sami namreč izbirate, kaj in koliko jeste ter katero hrano izberete. Seveda mnogi, ki načrtujejo zdravo prehrano, običajno zavržejo “slabo” hrano in jo nadomestijo z “dobro” hrano, za katero menijo, da je zdrava. Toda ali resnično obstaja “dobra” in “slaba” hrana?
KAKŠNA JE RAZLIKA MED “DOBRO” IN “SLABO” HRANO?
Kadar razmišljate o hrani, vam je ni potrebno deliti na dobro in slabo. Vsako živilo, ne glede na to v katero od teh dveh kategorij jo vi uvrščate, telesu zagotavlja ustrezna hranila. Nekateri lahko trdijo, da nekatera živila niso hranljiva, kar pa seveda ne drži. Nekatera živila vsebujejo več makrohranil kot druga, za delovanje našega telesa pa potrebujemo prav vsa makrohranila. Res je, da nekatera živila vsebujejo višjo raven ogljikovih hidratov ali maščob kot druga, vendar pa bi morali ljudje uživati raznoliko hrano, da bi dobili vsa potrebna mikro in makrohranila.
Seveda ne smemo jesti enake hrane za vsak obrok, potrebno se je prehranjevati pestro. Kadar je hrana, ki jo vnašamo v telo raznovrstna in zmerna, tudi vnos nekaterih živil bogatejših s sladkorji in maščobami ne bo škodil našemu zdravju. Kadar je vnos hrane različen in če ga uživamo zmerno, vnos živil, bogatih s sladkorjem ali maščobami, ne bo škodoval našemu zdravju. Preveč vsega, vključno z “dobro” hrano in vodo, je lahko škodljivo za naše telo. Vso hrano bi morali jesti zmerno, ker je hrana gorivo za naša telesa. Sporočilo, da je hrana dobra ali slaba, se nenehno promovira s pomočjo knjig, fitnes trenerjev, televizijskih oddaj, slavnih diet… Težava je v tem, da to sporočilo vodi do omejitev uživanja določenih živil, lahko pa tudi do prehranskih motenj.
POSLEDICE DELITVE HRANE
Mnogi, ki hrano delijo na “dobro” in “slabo”, razvijejo obliko tesnobe in strahu pred “slabo” hrano. Mnogi se tej hrani nato začnejo povsem izogibati, saj se bojijo, da bi zaradi uživanja pridobili odvečno maščobo. Namesto tega včasih celo stradajo, kar pa lahko privede do motenj hranjenja. Ne samo da telesu s stradanjem ne zagotovimo dovolj hranilnih snovi ampak tudi premalo energije. To ne samo, da telesu ne zagotavlja dovolj hranilnih snovi, ampak nimajo goriva, da bi jim zagotovilo energijo. Sporočilo tega je, da je prepoved uživanja nekaterih živil zdravo, je na dolgi rok skoraj nerealno in vam ne bo pomagalo doseči želenega fitnes cilja. Tudi najbolj znani bodybuilderji in hollywoodske zvezde imajo v določenih obdobjih vsaj enkrat na teden “cheat meal”.
KAKŠNA JE ALTERNATIVA RAZDELITVI HRANE NA »DOBRO« IN »SLABO«?
Potrebno se je zavedati dejstva, da je hrana za vas nujno potrebna, da vam bo dala energijo in hranilne snovi za gradnjo vašega telesa. Raznolikost in zmernost sta ključna dejavnika za zdravo prehranjevanje. Da se znebimo deljenju živil na dobre in slabe, moramo spremeniti perspektivo, s katere gledamo na hrano. Nekatera živila imajo lahko višjo raven rafiniranega sladkorja ali nasičenih maščob, vendar to ne pomeni, da se jim morate za vedno odpovedati, če so vam všeč. Če si res želite pojesti hamburger, ga pojejte, saj če boste s prepovedjo te hrane odlašali, boste nato zelo verjetno kršili to “prepoved” in pojedli dva ali tri hamburgerje hkrati. Ne pozabite, da je ključna zmernost – bolje je jesti en hamburger na teden, kot pa se mu izogibati en mesec, nato pa se prenajesti. Pomembno je, da jemo raznoliko in da telesa ne obremenjujemo z istimi živili vsak dan. Tudi preveč “dobre” hrane lahko pusti neprijetne posledice, “slaba” hrana pa vam lahko včasih dobro služi kot nagrada za dobro opravljen trening.