CHILI CON CARNE: VEČERJA ZA LJUBITELJE ZAČINJENIH JEDI
Medtem ko nekateri uživajo v intenzivnem okusu začinjene hrane, se drugi temu izogibajo. Če spadate v to prvo skupino in obožujete začinjene jedi, imamo nekaj za vas! Privoščite si pikantno čili omako, s katero se lahko poigrate in jo uporabite kot glavno jed skupaj s solato, kot nadev za tortilje ali tacose, zmešate z rižem, zavijete v list solate in postrežete z jogurtovo omako …
Kapsaicin je odgovoren za pekoč občutek čilija. Je snov, ki pospešuje metabolizem in s tem povečuje porabo kalorij; spodbuja prebavo in povečuje občutek sitosti. Poleg tega čili paprika znižuje raven slabega holesterola in ima antioksidativne in protivnetne lastnosti. Precej tehtni razlogi, da vzljubite začinjeno hrano, če je še niste. 🙂
Poleg tega, da skriva številne koristne učinke na vaše telo, je ta recept praktična rešitev, če med tednom nimate veliko časa za pripravo obrokov. Čili bo naslednji dan še bolj okusen, kar pa vam ostane pa lahko uporabite za jutrišnje kosilo ali kot prigrizek v službi. 🙂
Sestavine:
500 g puste mlete govedine
400 g paradižnika
400 g rdečega fižola
1 čebula
1 rdeča paprika
2 stroka česna
300 ml goveje jušne osnove
1 skodelica pire paradižnika
1/2 čajne žličke stevije
3 žličke čilija v prahu
1 čajna žlička mlete kumine
1 čajna žlička mlete rdeče paprike
olivno olje
Priprava:
Narežite zelenjavo in dobro sesekljajte čebulo in česen.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja in dodamo čebulo. Ko čebula lepo porumeni, dodajte česen, papriko in začimbe. Na zmernem ognju med občasnim mešanjem kuhajte 5 minut.
Dodajte meso in kuhamo še 5 minut.
Nato dodajte govejo jušno osnovo, paradižnik in pire paradižnik. Na majhnem ognju kuhamo približno 20 minut.
Dodajte fižol in po želji začinite po okusu. Kuhajte še 10 minut.
Po želji postrežemo s solato, lahko zavijete v solato, tortiljo ali zmešamo s polnozrnatim rižem.
Dober tek!