Poleg tega, da nas poletna vročina izčrpa in prisili, da se »družimo« s klimatskimi napravami, je ta sezona običajno znana tudi po tem, da naša stopnja lenobe raste skupaj s temperaturo zraka. To pomeni, da se s kuhanjem ne moremo preveč obremenjevati, ko smo utrujeni od službe ali treninga. Ko hrepenimo po priboljških, se običajno odločimo za hitre možnosti v trgovini, ki niso preveč zdrave.
Da bi temu naredili konec, vam bomo v nadaljevanju predstavili recepte za zdrave sladice, ki jih boste lahko kadar koli zaužili brez obžalovanja. Vse tri sladice vas bodo maksimalno osvežile, poleg tega pa vas bodo morda motivirale za vadbo, če vam čez dan toplota tega ni omogočala. Za te recepte je značilno, da vam za pripravo ni treba vklopiti pečice – dovolj je, da uporabite mešalnik in sladice ohladite v hladilniku ali zamrzovalniku, da so pripravljene na uživanje.
Fit datljeva torta z indijskimi oreščki
Testo:
1 skodelica mandljeve moke
4 dateljni
2 žlici kokosovega olja
1 čajna žlička cimeta
¼ žlička soli
2 žlici limetinega soka
1 čajna žlička limonine lupine
Krema:
1 skodelica indijskih oreščkov (namočenih v vodi 4 ure ali čez noč)
½ skodelice limetinega soka
1/3 skodelice kokosovega olja
¼ skodelice kokosove pijače
1 žlica limonine lupine
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
¼ čajne žličke soli
Priprava:
1. Pekač za torte namažemo s kokosovim oljem.
2. Najprej pripravimo testo. Vse sestavine zmešajte, dokler se ne kombinirajo.
3. V pekač za torte pritisnite testo do robov modela.
4. Za pripravo kreme, vse sestavine zmešajte, dokler ne dobite kremaste zmesi. Če je zmes pregosta, dodajte še malo kokosovega napitka. Kremo enakomerno porazdelite po biskvitu in torto hladite vsaj eno uro v hladilniku.
Sladoled iz avokada in jagod
Sestavine:
200 g jagod, narezanih na manjše koščke
1 avokado olupljen in narezan na manjše koščke
2 žlički kisa
½ žlička vanilijevega ekstrakta
1-2 žlički javorjevega sirupa
Priprava:
Jagode, avokado, kis in vaniljev ekstrakt mešajte, dokler se sestavine ne kombinirajo.
Dodajte malo javorjevega sirupa za izboljšanje okusa.
Zmes vlijemo v kalupe za sladoled in za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Preden postrežete, počakajte 5-10 minut, da se sladoled nekoliko stopi pri sobni temperaturi.
Zamrznjeni jogurt iz gozdnih sadežev
Sestavine:
250 g gozdnih sadežev
250 g grškega jogurta
1 žlica medu ali agavinega sirupa
Priprava:
Jogurt, jagodičevje, med (ali agavin sirup) mešajte, dokler ne dobite gladke sladoledne zmesi. Zmes razdelite v sklede in na vrhu postrezite s svežimi jagodami.
Dober tek! ?