Ali po navadi sledite trendom zdrave prehrane, ne da bi jih natančneje preučite? Tako kot so lahko nekatere diete zelo učinkovite so lahko po drugi strani dolgoročno nevzdržne in celo škodljive za zdravje. Verjetno ste izgubili nekaj centimetrov okoli pasu, če ste se nekaj tednov izogibali ogljikovim hidratom, vendar to ne pomeni nujno, da boste tak način prehranjevanja lahko dolgoročno vzdrževali ter da to ne bo imelo posledic. Če zlahka verjamete vsemu, kar preberete na internetu, je čas, da nehate verjeti v naslednje prehranske mite:
1. Izogibanje ogljikovim hidratom v prehrani vedno vodi do izgube teže
Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so postale zelo priljubljene, saj lahko v kratkem času hitro privedejo do napredka. Toda pri izvajanju te vrste prehrane je potrebna velika previdnost. Prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ne pomeni nujno, da je potem zdravo uživati toliko več energije iz maščob. Na splošno ni priporočljivo da se odpovemo eni od skupin živil ali da prekomerno uživamo eno izmed njih ni priporočljiva.
Seveda lahko zelo hitro shujšate, ko prvič zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, vendar je prehranjevanje s tako strogimi omejitvami dolgoročno težko vzdrževati. Posledica tega je pogosto yo-yo učinek, ki ne le poslabša zdravje vašega telesa, ampak vas tudi odvrne od tega da ustvarite zdrave navade in začnete živeti bolj aktivno.
Namesto tega bi morali uživati uravnoteženo prehrano, z zmernim vnosom vsake skupine makrohranil. Če vas še vedno zanima dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, je najprej pomembno, da se pogovorite s svojim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom, da zagotovite, da v svoji prehrani dobivate vsa hranila, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.
2. Maščoba je nezdrava
Vaše telo potrebuje maščobo, da imate občutek sitosti, dovolj energije in za pravilno delovanje.
Obstaja pa razlika med zdravimi maščobami (polinenasičene in enkrat nenasičene maščobe) in nezdravimi (transmaščobe in nekatere nasičene maščobe). “Dobre” maščobe dobite iz živil, kot so oljčno olje, oreški, ribe in rastlinska hrana, nezdrave pa pogosto najdemo v predelani hrani in živalskih proizvodih, kot je rdeče meso. „Nezdrave“ maščobe niso same po sebi škodljive za vas, problem nastane v količini, saj jih z današnjim načinom prehranjevanja zaužijemo preveč. Zdrave maščobe vas bodo nasitile in preprečile prenajedanje, nekatere pa lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje (na primer omega-3 maščobne kisline, ki ščitijo zdravje srca).
3. Kava je nezdrava
Če ste ljubitelj kave, se lahko sprostite. Ta pijača ni neposredno povezana z zdravstvenimi težavami. Izjema je le, če je vnos kofeina previsok in nenadoma prenehate piti kavo. Posledično boste imeli odtegnitvene simptome – na primer glavobol.
Nekatere raziskave so potrdile, da ima kava velike koristi za zdravje in lahko zmanjša tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, poškodbe jeter in celo Alzheimerjeve bolezni. Kava je tudi uvrščena med vodilne vire antioksidantov, povezanih s hrano, ki lahko preprečijo različne kronične bolezni. Kava lahko služi tudi kot napitek pred vadbo za trening, saj izboljša osredotočenost in vam da hiter izbruh energije za izvajanje vaj.
Na kaj morate biti pozorni, je količina kave, ki jo čez dan popijete in v kakšni obliki. Izogibajte se na primer dodajanju sladkorja ali vsaj zmanjšajte njegov vnos, da se izognete nenadnemu dvigu in padcu krvnega sladkorja, kar lahko privede do povečanja telesne mase. Dolgoročno gledano, vam bo za isti učinek kofeina potreben vedno višji vnos kave, saj se vaše telo privadi na določen odmirek. Zato pazite na vnos kofeina in uživajte v tej pijači zmerno.
4. Solata je vedno najbolj zdrava možnost
Mnogi ljudje mislijo, da je izbira solate kot obroka vedno zdrava možnost. Toda vsi nakopičeni solatni dodatki so lahko polni sladkorja, maščob in posledično kalorij. Zato se izogibajte prelivom in omakam, ki vsebujejo preveč dodanega sladkorja in nasičenih maščob ter jih nadomestite z zdravimi in nizkokaloričnimi različicami. Da bo vaša solata čim bolj zdrava, dodajte zeleno listnato zelenjavo, beljakovine (na primer jajca ali piščančje prsi) in majhen del zdrave maščobe (iz oreščkov in avokada). Uporabljajte tudi bolj zdrave vrste olj, kot je oljčno ali laneno olje, ki vam pomaga absorbirati vsa v maščobah topna hranila, ki jih jeste, in vas nasiči, da zmanjšate željo po visokokalorični in nezdravi hrani.
5. Jajca škodujejo zdravju krvnega obtoka
Holesterol iz prehrane že leta napačno obtožujemo, da zvišuje raven holesterola v žilah. Ugotovljeno je bilo, da nasičene maščobe in transmaščobe zvišujejo raven holesterola v krvi. Medtem ko jajca – vključno z rumenjaki – vsebujejo veliko holesterola, imajo relativno malo nasičenih maščob. V zadnjih letih je bilo opravljenih veliko raziskav, ki so dokazale, da je celo jajce dejansko del zdrave prehrane in pri večini ljudi ne vpliva bistveno na raven holesterola in ne poveča tveganja za bolezni srca.