Ste naveličani sladoleda ali samo iščete zdravo sladico, ki vas bo prebudila in osvežila hkrati? Čas je, da preizkusite recept za kapučino granito, ki vas bo navdušila s svojim okusom.
Granita je ročno izdelana italijanska zamrznjena sladica s “sluzavo” teksturo. Ta lahka sladica je osvežujoča za vroče dni in bo všeč vsem vam, ki imate radi kavo. Zdrava različica granite vključuje mandljev napitek namesto mleka, v tem receptu pa namesto sladkorja uporabljamo med. Priprava granite je preprosta in zahteva malo časa, a tudi veliko potrpljenja, saj za pravilno zamrzovanje traja nekaj ur.
Za vse ljubitelje kave smo spodaj pripravili recept za kapučino granit, s katerim lahko združite okus jutra in “priokus” vaše najljubše osvežilne sladice. ?
Sestavine:
2 skodelici turške kave
5 žličk kakava v prahu
1/3 skodelice medu
1/8 čajne žličke cimeta
½ čajne žličke ekstrakta vanilije
½ skodelice mandljevega napitka
Priprava:
Ko se kapučino ohladi, okusi niso tako izraziti, zato priporočamo, da skuhate izredno močno kavo.
V srednje veliko skledo dajte kakav v prahu. Medtem ko je kava še vroča (segrejte, če se je ohladila), dodajte približno ¼ skodelice kave v skledo s kakavom in premešajte, da dobite gladko, gosto zmes.
Dodajte še ½ skodelice kave in premešajte. Postopoma vmešajte preostalo kavo.
Dodajte med in mešajte, dokler se ne raztopi. Nato dodajte napitek iz cimeta, vanilije in mandljev. Prelijte v pekač in pustite, da se zmes ohladi na sobno temperaturo. Tekočino ponovno premešajte, saj se je kakav morda usedel na dno in jo postavite v zamrzovalnik.
Po 1-2 urah bo mešanica začela zmrzovati vzdolž robov (čas se bo razlikoval glede na temperaturo zamrzovalnika in vrsto posode). Pomagajte si z vilico, da postrgate koščke ledu od robov in vogalov sklede do sredine. Mešajte, da prerazporedite led in tekočino ter razbijete večje kose.
Ponovite strganje, razbijanje ledu in mešanje vsakih 1-2 uri. Zmes bo postala gosta. Nadaljujte, dokler tekočina ne izgine in sluz zamrzne. Ko je granita popolnoma zamrznjena, z vilicami prebodite mešanico in ponovno strgajte, da ustvarite majhne puhaste kristale.
Dober tek! ?