BROKOLIJEVI PEČENI VALJČKI
Preprosti recept, rezultat pa so odlični brokolijevi valjčki ali ocvrtki. Ime za njih še iščemo. Naj povemo, da ena porcija pokrije kar 88% potreb po vitaminu C.
Potrebujemo (za približno 20 valjčkov):
- 2 lončka nekuhanega brokolija. Lahko uporabimo tudi zamrznjenega.
- 1 veliko jajce
- 1/4 lončka sesekljane čebule
- 1/3 lončka cheddar sira
- 2/3 lončka polnozrnatih krušnih drobtin
- 2 žlici petršilja (lahko tudi koriander ali rožmarin)
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke popra
Postopek priprave:
- Pečico segrejemo na 200°C. Na pekač za peko damo namaščeni papir za peko.
- Brokoli damo v vrelo vodo in kuhamo 1 minuto, nato odlijemo vodo in prelijemo brokoli s hladno vodo. Vodo spet odlijemo in posušimo brokoli.
- Brokoli sesekljamo in ga pomešamo z jajcem, čebulo, sirom, krušnimi drobtinami in začimbami.
- Z rokami oblikujemo majhne valjčke, ki jih polagamo na papir za peko. Pomaga, če si na vsakih nekaj valjčkov roke umijemo.
- Pečemo do zlato-rjave barve, približno 18-24 minut. Vmes med peko valjčke obrnemo.
- Postrežemo z omako po izbiri, lahko se odločimo za kečap brez kalorij, domačo majonezo ali majonezo brez kalorij ali kakšno humusovo omako.
Hranilne vrednosti za 1 porcijo (približno 6 valjčkov):
- 95kcal
- 3,6g maščob
- 11,2g ogljikovih hidratov
- 5,4g beljakovin