INTERMITTENT FASTING – DA ALI NE? 1.del
Verjetno nam je angleški izraz bolj znan kot slovenski “prekinitveni post“. Trenutno velja ta oblika hujšanja (ki pa ni le to) za eno izmed najbolj popularnih. Zahvala za to gre verjetno temu, da pravil ni veliko in je dieti enostavno slediti. Seveda po tem, ko naše telo že malo navadimo na vsakodnevno fazo stradanja.
Kaj je intermittent fasting?
Intermittent fasting je način prehranjevanja, ki ima mnoge koristi, največ ljudi pa se za to odloči predvsem zaradi izgube telesne teže. Ne gre za kratkotrajno dieto, ampak posamezniki sprejmejo, da bodo od določenega trenutka naprej pač tako živeli. Pri dieti ni določil katero hrano jesti, edino pravilo je le, da obstaja faza stradanja in faza hranjenja. Ker imamo omejeni čas, kdaj lahko jemo, je normalno tudi, da pojemo manj kalorij na dan. Kalorični deficit pa je tudi edini razlog, zakaj začnemo izgubljati telesno maščobo. Dodatna prednost prekinitvenega posta je, da “šoki”, ki jih povzročamo telesu, pospešijo metabolizem. In tudi to je dodatna prednost pri izgubi telesne teže. Post povzroči tudi, da je naš krvni sladkor bolj uravnotežen, in da je inzulin bolj občutljiv, hkrati pa se raven inzulina v krvi zniža, to pa pomeni da je maščoba, ki jo telo ima shranjeno kot zaloge, enostavneje razpoložljiva kot gorivo za naše telo. Torej začnemo za potrebe normalnega funkcioiranja bolj uporabljati zaloge maščobe kot pa energijo iz ogljikovih hidratov, ki smo jih pojedli (ker jih v zadnjih nekaj urah pač nismo). Dieta je zelo koristna tudi za posameznike, ki imajo (ali so genetsko nagnjeni k temu, da bi imeli) diabetes tipa 2.
Obstaja več različic diete, najpogostejši pa sta naslednji:
- Pristop 16:8 – Najpogostejša in tudi najlažja pot je pristop 16:8, ki narekuje, da 16 ur telo strada, 8 ur pa lahko normalno jemo. Običajno se posamezniki odločijo preskočiti zajtrk in imajo prvi obrok okrog 12.00, saj lahko tako normalno opravijo večerjo ob 20.00. Pomembno je, da se ostalih 8 ur, ko lahko jemo, ne nažeremo vsega, kar nam pride pod roke. Potem nismo storili nič. Jejte zdravo hrano v zdravih merah.
- Pristop 5:2 – Pomeni, da 5 dni na teden jemo normalno, po lastni izbiri pa določimo dva dneva, ko ne jemo nič ali zelo malo (do 500kcal na dan). Ta dva dneva izberemo tako, da bo za nas najbolj optimalno. Če se ukvarjamo s kakšnim športom, pod nobenim pogojem ne stradamo na dneve, ko smo fizično zelo aktivni. Kalorije, ki jih zaužijemo na dan stradanja, naj bodo kvalitetnega porekla. Ni dobra izbira, da ta dan pojemo malo mlečne čokolade in paket bombonov, ampak raje izberimo recimo kuhana jajca za zajtrk (kuhana zato, da prihranimo kalorije, ki bi jih vnesli v telo z uporabo olja za pečenje) in kakšno sadje za vmesne malice. Dobra izbira so tudi proteinski napitki, v primeru “hude lakote” pa lahko posežemo po riževi tablici z brezkalorično marmelado.
Preberite še naslednji članek z nasveti, kako se celotne zadeve lotiti.