KATERA HRANA JE DOBER VIR L-GLUTAMINA?
Intenzivni treningi, občasne poškodbe in bolezni lahko povzročijo upad glutamina pod mejo priporočene količine.
Glutamin podpira delovanje imunskega sistema, pomaga pa tudi pri okrevanju po poškodbah in treningu. Ker tudi trening pomeni “poškodbe mišic”, je glutamin nujna sestavina, ki nam pomaga, da se po napornem treningu lahko čim prej spet vrnemo v fitnes. Glutamin pa je odličen tudi za zdravje prebavnega sistema. Še posebej je priporočljiv posameznikom, ki imajo različne težave prebavnega sistema – sindrom prepustnega črevesja, razne intolerance, napihnjenost… Glutamin vzdržuje zdravo raven pH-ja v telesu in pomaga vzdrževati mišično maso. O vseh koristih, ki nam jih glutamin prinaša, smo že pisali tukaj.
Razen v obliki prehranskega dopolnila pa lahko za zadostne količine glutamina poskrbimo tudi s pravilno prehrano:
- Jajca
Odlična v vsaki obliki. Jajčni beljaki so vir glutamina, pazimo le na to, da izberemo jajca iz proste reje.
- Oreščki
Oreščki so odlični prigrizek, poln zdravih maščob in beljakovin, so pa tudi odličen vir glutamina. Dodamo jih lahko k solatam, v riž ali k smoothiejem ali ovsenim kosmičem.
- Meso
Meso je odlični način, da poskrbimo za dovoljšnje količine beljakovin. Izberite piščančje meso ali govedino.
- Morska hrana
Rakci, kozice, ribe, karkoli od tega vam je najljubše. A ribe imajo od vse morske hrane še najvišje deleže vsebnosti glutamina.
- Mleko
Poleg vsebnosti glutamina, vzpodbuja še proizvodnjo glutationa, ki je pomemben antioksidant. Mleko vsebuje še kalcij, ki je odličen za zdravje kosti.
- Stročnice
Stročnice so odlični vir vlaknin, znane pa so tudi po tem, da pomagajo k hitrejšemu okrevanju po poškodbi. Zahvala za to gre seveda visoki vsebnosti glutamina. Najboljša izbira so rdeči fižol in soja.
Ostala hrana, bogata z glutaminom:
- rikota
- zelena listnata zelenjava – špinača, ohrovt, radič, koriander in zelena solata
- rdeče zelje
- jogurt
- whey proteini
- petršilj
- šparglji