POBARVAJMO JAJCA NA NARAVNI NAČIN
Vsako leto se vse več ljudi odloča za barvanje jajc na čim bolj naravni način. Verjetno nam je jasno, da umetna barvila niso ravno najboljša za naše zdravje. Vemo tudi, da ko jajca pobarvamo in jih pozneje olupimo, pogosto del barve preide v notranjost jajca. Predvsem iz tega razloga bi morali vsaj razmisliti o naravnem barvanju jajc, ki sploh ni tako zapleteno, kot si mislimo!
Pink jajca
Sestavine:
- 4 lončke rdeče pese, grobo sesekljano
- 2 žlici vinskega kisa
- 1 žlička soli
- 950ml vode
Postopek:
- Vse sestavine damo v lonec in zavremo. Kuhamo v nepokritem loncu približno 30 minut. Peso damo na stran.
- Vročo vodo prelijemo v drugi, manjši lonec in dodamo nekuhana jajca. Kuhamo približno 12 minut, nato ugasnemo ogenj in jajca pustimo v vodi še dodatnih 20 minut. Če želimo močnejšo barvo, vmes premešamo.
Rumena jajca
Sestavine:
- 4 žlice mlete kurkume
- 2 žlici vinskega kisa
- 1 žlička soli
- 950ml vode
Postopek:
- Vse sestavine damo v lonec in zavremo, nato kuhamo v nepokriti posodi na manjšem ognju še 30 minut.
- Ko se tekočina ohladi, dodamo že prej trdo kuhana jajca. Če želimo bolj močno obarvana jajca, jih pustimo v kuhani mešanici preko noči v hladilniku.
Zelena jajca
Sestavine:
Postopek priprave:
- Vse sestavine damo v lonec in zavremo, nato kuhamo v nepokriti posodi na manjšem ognju še 30 minut.
- Špinačo odstranimo. Ko se tekočina ohladi, dodamo že prej trdo kuhana jajca. Po 30 minutah bodo jajca postala rumeno-zelena. Če jih pustimo v tekočini v hladilniku preko noči, bodo dobila bolj močno rjavo-zeleno barvo.
Modra jajca
Sestavine:
- 4 lončki listov rdečega zelja, grobo sesekljano
- 2 žlici vinskega kisa
- 1 žlička soli
- 950 ml vode
Postopek priprave:
- Vse sestavine damo v lonec in zavremo, nato kuhamo v nepokriti posodi na manjšem ognju še 30 minut.
- Zelje odstranimo. Ko se tekočina ohladi, dodamo že prej trdo kuhana jajca. Po 30 minutah bodo jajca postala svetlo modra. Če jih pustimo v tekočini v hladilniku preko noči, bodo dobila bolj močno temno modro barvo.
Radi ustvarjate? Poskusite še: