ARAŠIDOVI KEKSI S ČOKOLADO IN CIMETOM
Božični keksi brez olja, moke, jajc in dodanega sladkorja. Sliši se dobro, ne? Ker so iz popolnoma zdravih sestavin, si jih lahko privoščite v malenkost večjih količinah. Brez slabe vesti.
Sestavine:
- 2 banani, z vilico zmečkamo
- 1/3 lončka arašidovega masla
- 2/3 lončka nesladkane jabolčne čežane
- 1 žlička vanilijevega ekstrata
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke cimeta
- ščepec mletih klinčkov
- ščepec muškatnih oreščkov
- 1 1/2 lončka ovsenih kosmičev
- 1/4 lončka oreščkov po vaši izbiri
- 1/4 čokoladnih okruškov
- 1/4 lončka kokosa
Postopek priprave:
- Najprej pripravimo jabolčno čežano: Potrebujemo približno 300g jabolk, 4 žlice vode in ščepec cimeta. Jabolka narežemo na manjše rezine in jih damo v ponev skupaj s cimetom in vodo. Kuhamo približno 15 minut. V blenderju mešanico zmiksamo in čežana je pripravljena. Za naš recept potrebujemo le 2/3 lončka, ostalo lahko pojeste.
- Pečico segrejemo na 180°C. Na pekač damo papir za peko.
- V skledi pomešamo banane, arašidovo maslo, jabolčno čežano, vanilijev ekstrat in začimbe. Pomešamo in dodamo oreščke, muškatni orešček, čokoladne okruške in kokos. Spet pomešamo.
- Iz približno 2 žlic oblikujemo kekse na papirju za peko. Med vsakim keksom pustimo malo prostora. Po vrhu keksov lahko po želji potresete še malo čokoladnih krhljev.
- Pečemo 20-30 minut in pustimo, da se ohladi.