KEFIR
Kaj je kefir?
Kefir je probiotična pijača, ki je cenjena zato, ker vzpostavlja ravnotežje v črevesni flori in krepi imunski sistem. Deluje pa tudi proti močnim oblikam alergij in preobčutljivosti na hrano, pospešuje celjenje telesa, zmanjšuje vnetja, detoksira telo, znižuje krvni sladkor, pomaga pri zvišanem tlaku in visoki stopnji maščob v krvi.
Gre za fermentirano mleko iz Kavkaza. Zrnca vsebujejo mlečno kislino, veliko koristnih bakteriji n kvasovk. Zrnca po svojem izgledu in obliki spominjajo na cvetačo. Vsebujejo veliko beljakovin, aminokislin in koristnih maščob. Kot zanimivost ti lahko povemo, da se ta zrnca razmnožujejo v mleku, delujejo kot celoten ekosistem in lahko živijo večno.
Kefir ima kremast in osvežujoč okus.
Pripravi ga sam doma
Postopek izdelave kefirja je zelo preprost. S pomočjo cedila ločiš kefirjeva zrnca iz mleka. Čez žlico zrnc nato preliješ 5ml hladnega mleka. Pokriješ in pustiš stati na sobni temperaturi en dan oziroma dokler se ne zgosti. Nato odcediš. Postopek ponoviš 2-3 krat, dokler ne boš dobil kremastega kefirja.
Konzumiranje
Če želiš uvesti kefir v svojo redno, dnevno prehrano, ti priporočamo, da začneš z uvajanjem 1dl na dan. Vedeti moraš, da lahko povzroči prebavne motnje, saj radikalno spreminja sestavo tvoje črevesne flore. Čez čas lahko vnos povečaš do 1l na dan. Tako boš dosegel boljše rezultate.