RAZLIKA MED WHEY KONCENTRATOM IN IZOLATOM?
Whey proteine oz. sirotkine beljakovine vsi poznamo. So najlažji način, s katerim dosežemo dnevno priporočeno količino zaužitih beljakovin, brez tega, da bi pojedli preveč kalorij. Proteinski shake je hitro pripravljen obrok, ki si ga vsi z veseljem privoščimo po treningu.
Na trgu obstaja več različnih oblik whey beljakovin, najbolj popularna pa sta zagotovo beljakovinski koncentrat in izolat.
Kakšne so razlike?
Oba beljakovinska praška izhajata iz enake mlečne koncentracije, razlika je v tem, da je izolat filtrirana oblika, saj mu pri pridelavi odstranijo laktozo. Zato je to bolj čista različica beljakovin z manj maščobami.
Glavna razlika med izolatom in koncentratom je torej različni delež beljakovin v prahu, različni delež laktoze in maščobe. Koncentrat vsebuje preko 50% laktoze na serviranje in približno 2% maščobe. Izolat pa vsebuje vsaj 90% čistih beljakovin in manj kot 1% laktoze ali mlečne maščobe. Za tiste, ki so laktozno intolerantni, je torej izolat najboljša izbira in jim ni potrebno posegati po veganskih proteinih (razen v primeru, da gre res za alergijo ali močno intoleranco na laktozo).
Ko popijemo koncentrat, lahko mnogi doživijo napihnjenost zaradi laktoze in ogljikovih hidratov v prašku. Izolat ne vsebuje skoraj nič laktoze, tako da napihnjenosti ne bo. Obe obliki beljakovinskega praška pa se v telesu prebavljata z enako hitrostjo in obe vsebujeta enako količino aminokislin (gradniki beljakovin).
Izolat vsebuje malo višji delež beljakovin na eno serviranje, zato naravno vsebuje tudi malo večji delež aminokislin na serviranje.
Kaj torej izbrati?
Oba izdelka ponujata posamezniku skoraj enake vrednosti beljakovin, razlike so skoraj zanemarljive. Izolat vsebuje malo manj kalorij, saj ima manjši delež maščob in ogljikovih hidratov. A te razlike so res zanemarljive.
Če torej niste na striktni nizkokalorični dieti, je koncentrat bolj ekonomična izbira, saj je cenejši. Razen, če niste profesionalni športnik, ki mora paziti na vsako kalorijo, je koncentrat povsem dobra izbira. Posamezniki, ki občutijo napihnjenost po koncentratu ali pa so laktozno intolerančni, pa naj raje posežejo po izolatu.