Mesto, ki združuje vse ljubitelje športa

SESTAVA SADJA

Sadje je živilo bogato z vitamini in minerali. Poskrbi, da boš glede na svoje cilje izbral pravi sadež, zato skrbno preberi nutritivne vrednosti sadja. Lahko pa sadje konzumiraš tudi na napačen način in povzorčil boš nasprotni učinek, zato poskrbi, da temu ne bo tako. Preberi si tudi resnice o sadju in sladkorju, ki ga vsebuje.

Povprečne hranilne vrednosti v sadju.

Vrednosti so spremenljive in odvisne od vsakega posamičnega sadeža.

Voda 75-95%
Ogljikovi hidrati

(fruktoza, glukoza, celuoza, pektinske snovi,)

5-20% kostanj (40% škroba)
Organske kisline

(jabolčna, citronska, askorbinska,…)

0,1-5%
Beljakovine 0,3-1,3% lupinasto sadje (14,9%)
Lipidi 0,3-1,0% lupinasto sadje (64%)
Vitamini A,C
Minerali Ca, P, Fe, Na, K, Mg

 

POMEN SADJA V PREHRANI

  • Je vir vitaminov in mineralov.
  • Sadje je vir balastnih snovi.
  • Pomaga pri uravnavanju kislinsko-baznega ravnotežja v telesu.
  • Vrste sadja, ki vsebujejo kalij, imajo diuretični učinek.
  • Sladkorji omogočajo alkoholno vrenje in povzročajo sladek okus v ustih. Le-ta je prilagojen predvsem pri otrocih
  • Kisline pospešujejo tek in dajejo sadju osvežujoč okus. Sadne kisline povzročajo porjavitev sadja na zraku.
  • Žive barve pospešujejo izločanje prebavnih sokov.
  • Pektini povzročajo, v močno sladkem (okrog 60%) in kislem izdelku, da se izdelek zgosti. Zato sadje pogosto uporabljamo za izdelavo marmelad in ostalih namazov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Building Body premium

Pridruži se BB družini popolnoma brezplačno in pridobi različne ugodnosti:

dostop do premium vsebin

najnovejše novice iz sveta fitnesa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti v Polleo Sportu

Registriraj se