PEČENA CVETAČA Z REZANCI IZ SLADKEGA KROMPIRJA
Je tudi pri vas vsako nedeljo na mizi goveja juha, pečen piščanec, krompir in solata? No, predstavljamo vam zanimivo jed, ki bo popestrila vaše nedeljsko kosilo.
SESTAVINE:
- 1 glava cvetače
- 2 velika sladka krompirja
- 1 – 2 žlici olivnega olja
- sol
- poper
Sestavine za omako:
- 3-4 čajne žličke pekoče omake
- 1 žlica kokosovega olja
- ¼ lončka indijskih oreščkov (potopljenih v vodo za vsaj 2 uri)
- česen v prahu
- rdeča paprika v prahu
- limonin sok
- 1 žlica jabolčnega kisa
- ščepec soli
- ščepec popra
- malo sesekljanega petršilja za postrežbo
PRIPRAVA:
- Cvetačo zdrobimo na majhne dele, olupimo sladki krompir in ga narežemo na rezance.
- Segrejemo pečico na 200°C. V pekač damo cvetačo, ki jo pokapljamo z malo olivnega olja. Pečemo približno 20-25 minut, oziroma dokler cvetača ne dobi lepe rjave barve.
- V drugi pekač vstavimo rezance sladkega krompirja z malo olivnega olja. Vse skupaj dobro solimo in popramo. Pečemo približno 20 minut in pri tem pazimo, da se ne zapeče preveč.
- Medtem, ko se cvetača in sladki krompir pečeta, nalijemo indijske oreščke v mešalnik in mešamo, dokler ne nastane lepa kremasta struktura.
- K indijskim oreščkom dodamo kokosovo olje, pekočo omako, česen v prahu, papriko v prahu, limonin sok, jabočni kis in sol. Vse skupaj mešamo, dokler ne dobimo kremasto omako. V kolikor je zmes preveč gosta, lahko dodamo malo vode.
- V večji posodi zmešamo praženo cvetačo s polovico nastale omake. Postavimo cvetačo nazaj v pekač in vse skupaj pečemo približno 5 minut.
- Rezance iz sladkega krompirja razporedimo po cvetači in jih polijemo s preostankom omake, okrasimo s peteršiljem in postrežemo!
Naj bo nedeljsko kosilo tokrat nekaj posebnega! Dober tek!