RIŽOTA ALI KUSKUS
Ta preprost visoko beljakovinski obrok je bogat z ogljikovimi hidrati in je primeren tako za kosilo kot za večerjo.
Kuskus je izdelek iz pšenice in se pogosto uporablja kot nadomestek za riž, saj vsebuje manj kalorij in je vir kakovostnih ogljikovih hidratov. Ima blag, nevtralen okus in mehko teksturo. Uporablja se lahko kot sestavina za solate, juhe, zelenjavne, mesne jedi in sladice.
Ta recept je pripravljen v 20 minutah in z njim umažeš le eno posodo.
Sestavine:
- 100 g kuskusa
- žlička kokosovega olja
- 200 g mletega puranjega ali piščančjega mesa
- 2 dl paradižnikove mezge
- 100 g šampinjonov
- ½ rdeče čebule
- Sol
- Začimbe po svojem okusu (bazilika, mleta paprika, čili, sojina omaka)
Priprava:
- V majhen lonec daj žličko kokosovega olja in prepraži čebulo
- Nato dodaj gobice in 1dl vode, da se vse skupaj rahlo zmehča.
- Dodaj kuskus in kuhaj še nekaj minut kuhaj na srednje močnem ognju, dokler se kuskus malo ne zmehča.
- Nato dodaj mleto puranje ali piščančje meso in kuhaj še približno 6-7 minut, dodaj malo vode, da se zmes ne sprime na posodo.
- Na koncu dodaj paradižnikovo mezgo in začimbe po okusu.
- Po potrebi kuhaj še dodatnih 5 minut, da meso nebo surovo.
Jed lahko postrežeš kot rižoto. Pa dober tek!